Zomerse dagen in aantocht: “Veranillo de San Miguel”

Voor wie de komende periode in Spanje is, zal het een prettig idee zijn om toch nog wat extra zomerweer mee te pakken. Het is tijd voor de “Vernillo de San Miguel”. Dit zeer bijzondere weersverschijnsel doet zich meestal voor rond de wisseling van de maand september/oktober. De heilige San Miguel wordt in deze tijd van het jaar vaak gevierd met verschillende soorten feesten.

Na een van de heetste zomers ooit, schenkt de herfst ons een paar dagen stralende zonneschijn en zomerse temperaturen. Het lijkt erop dat de zomer dit jaar geen afscheid wil nemen en na een paar dagen regen en een beetje koelte, konden we afgelopen weekend alweer naar het strand en kon de zomerkleding weer aan.

El veranillo, veranillo de San Miguel of veranillo del membrillo zijn allemaal namen om de dagen met warme temperaturen en droog weer aan te duiden die plaatsvinden tussen het einde van de zomer en het begin van de herfst. Het is een meteorologisch verschijnsel dat zich bijna elk jaar manifesteert en de naam is afgeleid van de periode waarin het voorkomt, aangezien San Miguel op 29 september is.

Deze periode kan worden uitgesteld tot november en op die data krijgt het de naam Veranillo de San Martín (11 november). In de Verenigde Staten heet het Indian Summer .

Op meteorologisch vlak is begin oktober een periode die gekenmerkt wordt door veel instabiliteit. Bovendien zijn in deze periode de winden uit het zuiden nog sterk genoeg om de temperatuur omhoog te schieten en nemen we warmte waar. In werkelijkheid zijn de warme winden uit Noord-Afrika het hele jaar voelbaar in Spanje, maar in de herfst, wanneer de temperatuur koeler is, merken we het beter. Wanneer dezelfde wind in de winter Spanje bereikt, kan de temperatuur een paar graden stijgen, maar het is te koud om hetzelfde gevoel van de “Indian Summer” te hebben.

Overdag kan tot boven de 30 graden worden in het weekend en de week daarop. ‘s Nachts zakt de temperatuur op veel plaatsen naar 18-19 graden volgens het Meteorologisch Instituut AEMET. Tot oktober was het in Spanje wat kouder dan normaal. Er is ook wat meer regen gevallen, maar nu komt er weer een rondje zomers strandweer!

Back to top button