Politie

Zo is de Spaanse politie onderverdeeld

De Spaanse politie is verdeeld in drie hoofdgroepen, drie groepen met verschillende taken om op te lossen en te dienen.De drie zijn Guardia Civil, Policia Nacional en Policia Local.

Lokale politie of gemeentepolitie (bel 092). De politie is gemakkelijk te herkennen aan hun blauwe uniformen. Deze zijn in dienst van de individuele gemeente en zijn te vinden in steden en dorpen met meer dan 5.000 inwoners.

De lokale politie patrouilleert door de straten, lopend of rijdend in hun auto, op scooters of crosscountryfietsen. Zo kijken ze naar het strand, waar ze verkopers controleren of ze toestemming hebben voor de verkoop daar. Verder zijn ze parkeerwachters en zorgen ze ervoor dat er betaald wordt voor het parkeren. De voertuigen die ze gebruiken zijn blauw en wit geschilderd. Ze zijn bijzonder servicegericht en behulpzaam in alle contexten. Een positief element in het stadsbeeld.

De verantwoordelijkheidsgebieden zijn iets uitgebreider dan dat; alle verkeersmonitoring, melding van alle verkeersongevallen in het gebied, bescherming van eigendommen, behandeling van burgerlijke ongehoorzaamheid, conflictraden in privéconflicten, zij zorgen voor een goede uitvoering van demonstraties en openbare evenementen, zij voeren verbindingstaken uit tussen de lokale politie en de landelijke politie, brandweer en de hulpverleningsvoertuigen van de gezondheidsdienst.

Locals wenden zich tot de lokale politie voor diefstal, parkeerzaken, verkeersongevallen en andere eenvoudige overtredingen of overtredingen. De lokale politie is uitgerust met pistolen.

De Spaanse nationale politie (bel 091) houdt zich op nationaal niveau bezig met zwaardere criminaliteit en valt onder het Spaanse politiedirectoraat, dat op zijn beurt onder het ministerie van Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken valt. Er zijn meer dan 77.000 medewerkers in het nationale korps en ze zijn actief in steden en stedelijke gebieden met meer dan 10.000 inwoners en ze dragen zwarte uniformen.

De afdeling nationale politie houdt zich bezig met georganiseerde misdaad, drugsdelicten, terrorisme en grenscontrole. Alle gevallen van misbruik van ernstige aard vallen onder hun domein, zoals moord, seksueel misbruik en georganiseerde misdaad tussen Spanje en andere landen. De Nationale Politie is ook verantwoordelijk voor de afgifte van paspoorten en NIE-nummers, dat wil zeggen belastingnummer of BSN. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het uitgeven van TIE-documentatie of visa aan buitenlanders die buiten de normale toeristische bezoeken in Spanje blijven. Ze zijn ook verantwoordelijk voor paspoorten of nationale identiteitskaarten.

Deze politie-eenheid heeft ook de volledige verantwoordelijkheid voor explosieven, een elitemacht in de nationale politie die verantwoordelijk is voor risicovolle operaties, die de belangen van de natie bedreigen, en taskforces bij de politie, die politiehonden gebruiken. Ook moet worden vermeld dat er steden en districten zijn die hun eigen afdelingen hebben die de taken uitvoeren die de nationale politie heeft. Dit geldt voor de Canarische Eilanden, de provincie van Baskenland in Noord-Spanje, Catalonië en Navarra.

Guardia Civil is een paramilitaire politieorganisatie, opgericht in Spanje naar Frans model. Het feit dat de afdeling paramilitair is, betekent dat ze in wezen burgers zijn, maar organisatorisch hebben ze een militaire opleiding. De Guardia Civil werd in 1844 opgericht om de bevolking van Zuid-Spanje te beschermen tegen “bandieten en straatrovers”. De kracht is ook gebruikt tegen rebellenbewegingen in Baskenland, Andalusië en Catalonië.

De Guardia Civil is ondergeschikt aan het Directoraat Politie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar kan in bepaalde situaties ook worden geactiveerd onder het Ministerie van Defensie. Ze hebben alle verantwoordelijkheid in het land met betrekking tot de bescherming van de Spaanse natuur, zoals watervoorraden, alle visserijmonitoring, grensbewaking. Guardia Civil heeft de volledige controle over de snelwegen in Spanje. Deze eenheid is nauw betrokken bij alles wat met terrorisme en ontvoering te maken heeft. Ze hebben hun eigen commandogroepen die worden ingezet tijdens speciale evenementen onder auspiciën van de Spaanse staat.

De Spaanse Nationale Politie is verreweg de grootste eenheid van de drie genoemde. Zij zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de steden, waar de Guardia Civil verantwoordelijk is voor 80 van het “platteland”. De twee grote hebben gemeenschappelijke taken in veel contexten en operationeel werken ze alle drie goed samen. Beide grote politieorganisaties hebben een commandogerichte calamiteitenparaatheid, terwijl de lokale politie de rol van meer operationele dienst op zich neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button