Ondernemers

Zelfstandigen in Spanje betalen de duurste vergoedingen in Europa

Meer dan 3,3 miljoen zelfstandige ‘aut贸nomos’ in Spanje betalen de hoogste socialezekerheidsbijdragen in Europa. Maar ze krijgen dan wel meer zekerheid voor hun geld dan hun ZZP-collega’s elders in de Europese Unie.

Er wordt momenteel onderhandeld over hervormingen van het systeem. De hoop is dat het systeem over een periode van negen jaar zal overgaan op het aftrekken van socialezekerheidsbijdragen op basis van wat er wordt verdiend, niet op basis van een vast tarief. Aan het einde van de overgang is voorzien dat de vergoedingen zullen vari毛ren van 184 euro tot 1267 euro per maand. Momenteel is de laagste vergoeding die een Spaanse aut贸nomos betaalt 293,94, euro tenzij ze nieuw zijn in het systeem en gebruik kunnen maken van het tijdelijke tarief van 60 euro per maand.

Momenteel zijn er ruim 2,7 miljoen zzp’ers die ervoor kiezen om het laagste tarief te betalen. Daarvan betalen ruim 2,1 miljoen 293,94 euro per maand, terwijl meer dan 600.000 zelfstandigen 377,87 euro per maand betalen. Ongeveer een half miljoen aut贸nomos hebben hun vergoeding gesubsidieerd en betalen 60 euro per maand. De rest, ruim een 鈥嬧媓alf miljoen zelfstandigen, heeft gekozen voor een hoger quotum. Maar slechts 6,6 procent heeft ervoor gekozen om het maximale bedrag van 1.266,66 euro per maand te betalen.

In andere Europese landen zijn de vergoedingen veel lager, maar Spaanse aut贸nomos hebben betere bescherming, zoals pensioenopbouw, tijdelijke arbeidsongeschiktheid, zwangerschaps- en vaderschapsverlof of werkloosheid.

In het Verenigd Koninkrijk is de vergoeding 14 euro per maand voor zelfstandigen die niet meer dan 600 euro per maand verdienen. Als een werknemer meer verdient, is de vergoeding 58 euro. De ziektekostenverzekering kost echter 3,77 euro per dag voor mensen die tot 8.400 euro per jaar verdienen, of negen procent van het maandinkomen als ze meer verdienen.

In Duitsland betaalt een zelfstandige met een maandinkomen onder de 1700 euro niets. Daarboven is de vergoeding 170 euro per maand. Net als in het Verenigd Koninkrijk is het verplicht om een 鈥嬧媧orgverzekering te hebben die tussen de 150 en 240 euro per maand kost. (Bron: Cadena SER)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button