zeewater bereikt 30 graden

Het zijn zwoele dagen en het zeewater bereikt op veel punten aan de kust van de provincie al 30 graden, een nieuw record op zo’n vroege datum, aangezien het vorige record eind september 2003 was, tot nu toe het warmste jaar in deze eeuw. Dat warme zeewater heeft op dit moment nog geen gevolgen voor een zogenaamde Gota Fria, die regelmatig in de herfst voorkomt want er is geen instabiliteit in de bovenste lagen van de atmosfeer, volgens de Spaanse weerdiensten.

De maximumtemperaturen zullen de 30 graden niet overschrijden, maar de luchtvochtigheid blijft zeer hoog, met pieken van 90%, wat het gevoel van benauwdheid veroorzaakt. Van meet af aan was het afgelopen ochtend al broeierig aangezien de minimum temperatuur niet onder de 26 graden kwam in gemeenten als Alicante, Benidorm, Novelda, Elche en Xábia.

De hitte van woensdag, zijn een direct gevolg van de verdamping die wordt veroorzaakt door de hitte die ze met water vult. “Omdat er geen koude lucht op grote hoogte is, bestaat er geen risico op stortregens, maar het kan wel regenen in kleine hoeveelheden”, legt Jorge Olcina , directeur van het Klimatologisch Laboratorium van de Universiteit van Alicante uit.

Het is echt verrassend in juli dat de snelheid waarmee de temperatuur van de zee is gestegen, die op veel punten al 30 graden is. Iets dat sinds 2003 niet meer gebeurde. Het is het warmste jaar tot nu toe deze eeuw. “Wat ons echt verbaast, is dat de zee in de laatste week van juli 30 graden is, twee maanden eerder dan normaal en het is niet uitgesloten dat die temperatuur in augustus wordt overschreden”, benadrukt Olcina.

GOTA FRIA IN DE HERFST

De hete maand juli en de hittegolf hebben gevolgen voor een zeer abnormale opwarming van de oppervlaktewateren van de Middellandse Zee. Er vindt een opmerkelijke hittegolf op zee plaats, met temperaturen van meer dan 30 C op bepaalde punten, wat leidt tot een afwijking tot 6 en 7 ºC boven de waarden die normaal in deze tijd van het jaar worden bereikt. De warmte in deze wateren kan de perioden van stortregens die naar verwachting aan het einde van de zomer en in de eerste helft van de herfst zullen plaatsvinden, verergeren, legt José Miguel Viñas van Meteored uit.

“Dit scenario zal zich alleen voordoen wanneer de juiste meteorologische factoren samenkomen om deze pre-herfstsituaties te bevorderen, zoals de instroom van koude lucht, verzakking van Dana’s (bij ons beter bekend als Gota Fría) en oostenwind”, zegt de klimatoloog. (Bron: Diario Informacion)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button