Woningmarkt

Woningverkoop enorm gedaald

Het gaat nog steeds niet goed met de woningmarkt in Spanje maar geeft kopers wel nieuwe kansen. In deze regio zijn woningen nog steeds aantrekkelijk geprijsd.

De aan- en verkoop van woningen bedroeg in mei 25.483 transacties, wat neerkomt op een daling van 53,4% op jaarbasis. Ondertussen daalden de hypotheken voor de aankoop van een woning met 43,7% in vergelijking met mei 2019 tot 15.325 transacties. Halverwege de lockdown bedroeg de prijs van verkochte woningen 1.430 euro/m2, een stijging van 1,5%. De cijfers voor mei verbeterden ten opzichte van april, toen de huizenverkopen meer dan 70% kelderden en een dieptepunt bereikten.

De gemiddelde prijs van verkochte woningen in mei kwam op 1.430 euro/m2, wat een stijging betekent van 1,5% ten opzichte van mei 2019. Deze stijging was uitsluitend het gevolg van de stijging van flats ( 3%), aangezien die van eengezinswoningen jaar op jaar met -0,7% is gedaald.

Volgens Fernando Encinar, hoofd onderzoeksstudies bij Idealista, een platform waar veel woningen te koop staan, weerspiegelen de gegevens voor mei de sterke daling van de activiteiten tijdens de lockdown. Statistieken voor de komende maanden zullen toename van activiteiten tonen toen Spanje weer langzaam de draad oppakte. Ook opvallend is de stijging van het gemiddelde bedrag aan leningen naar 127.000 euro.

(Bron: Idealista)

Aktueel

to Top