Woningtekort in Spanje: 4 miljoen huizen staan leeg

Woningtekort in Spanje: 4 miljoen huizen staan leeg
25 april 2024

De Spaanse Centrale Bank meldt dat ondanks het grote woningtekort, er ​​bijna vier miljoen woningen leeg staan en nog eens 600.000 onverkoopbaar.

De belangrijkste reden voor het woningtekort is een gebrek aan gereguleerde kavels. Het woningtekort is het grootst in onder druk staande gebieden zoals Madrid, Barcelona, ​​Valencia, Malaga en Alicante.

Grootste woningtekort
Het grootste woningtekort vinden we in Catalonië, Madrid en de regio Valencia. Andere redenen voor het woningtekort zijn de gestegen kosten van materialen, het gebrek aan arbeidskrachten en de gestegen rentetarieven.

Van de bijna vier miljoen leegstaande woningen staan ​​veel woningen in gebieden met weinig bedrijvigheid en zijn daarom voor de meeste mensen niet interessant. Bovendien zijn veel woningen in zeer slechte staat. Daarnaast zijn er nogal wat nieuwbouwwoningen die niet leeg staan, maar gekraakt ​​en dus onverkocht en onverkoopbaar zijn.

Huisvestingsbeleid moeilijk
De Spaanse Centrale Bank moedigt politieke beslissingen aan die ertoe leiden dat het huizentekort in een overschot verandert. Maar de bank heeft geen vertrouwen in kortetermijnoplossingen voor deze uitdagingen.

De bank herinnert er ook aan dat 10 procent van de huurmarkt naar vakantiewoningen gaat en dat de huurverhogingen bijdragen aan problemen voor velen die de woningmarkt betreden. Het huisvestingsbeleid in Spanje is complex en moeilijk om oplossingen voor te vinden.

Huurprijzen die meer stijgen dan de salarissen

De problemen met de toegang tot huisvesting zijn de afgelopen jaren verergerd omdat de huurprijzen sneller stijgen dan de salarissen, benadrukt de bank. 61% van de hurende huishoudens heeft niet het spaargeld om een ​​woning te kopen in de gemeente waar zij wonen. Van de rest zou 40% te maken krijgen met een hypotheekbetaling die te hoog was omdat deze meer dan 35% van hun inkomen bedroeg. Dit betekent dat 76% van de huurders het zich niet kan veroorloven om te kopen zonder rekening te houden met de huidige tariefstijging.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio

Heeft u dit al gelezen?

vastgoedsector van Altea doet een beroep op de nietigverklaring van de schorsing van de vergunningen voor toeristische appartementen

Vastgoedsector Altea wil weer vergunningen voor toeristische appartementen

Makelaars in Altea maken zich zorgen over de “negatieve economische” gevolgen die