Home Wist u dat? Fontein in zee die niet meer spuit was Nederlands kunststukje

Fontein in zee die niet meer spuit was Nederlands kunststukje

door admin
Albert Bresser werkte aan de fontein in Benidorm

De mensen die Benidorm in de jaren 80 en 90 bezochten, kunnen het zich goed herinneren. De fontein in zee bij de Mirador del Castell. Maar langzamerhand spoot hij steeds minder en opeens helemaal nooit meer, terwijl het bouwwerk nog steeds in zee staat. Hoe zit dat?

Om te beginnen had deze fontein een behoorlijk Nederlands tintje. Albert Bresser, toen 32 jaar, was naar Spanje geëmigreerd om in Altea zijn boten verhuurbedrijf Campomanes te beginnen en hij was zelf een groot duikliefhebber. Voordat hij naar Spanje ging, was hij duiker bij een bergingsbedrijf. Na een duikongeval besloot hij te stoppen met duiken en vertrok naar Madrid en werkte bij horecazaken totdat hij een brief kreeg met de vraag of hij zin had om samen met 3 Spaanse duikers, een bijzondere klus in Benidorm te doen.

In 1986 had Benidorm dus zijn primeur met de “opening” van zijn nieuwe trekpleister. Maar al vrij vroeg aan het begin van de jaren 90 waren er periodes waarin de fontein niet spoot. Er zouden problemen met de elektriciteit zijn. Niet in de laatste plaats voor de bewoners in de buurt vanwege de vernevelde waterdruppels. Ook waren de onderhoudskosten hoog. Sinds 2004 was hij eigenlijk niet meer in gebruik. Pas op 30 januari 2014 werd de transformator op het strand van Mal Pas die de fontein van stroom voorzag, verwijderd. De reden hiervoor was dat het water dat uit de fontein spoot, de rotsen erodeerde van de nabijgelegen klif en omgeving. Totdat deze schade werd ontdekt, was de fontein één van de meest bezochte toeristische attracties in Benidorm, zeker doordat het recht voor het uitkijkpunt van het kasteel stond. Nog steeds één van de meest gefotografeerde plekken in Europa!

Hoewel hij dus gestopt was met duiken, was dit een enorme uitdaging voor hem. Het zou de eerste fontein ter wereld worden die in zee zou staan. Zes maanden werkten ze aan het moeilijke project. Ze zaten 8 uur per dag op een diepte van tussen 5 en 10 meter onder water. Met Dynamietstaven hadden ze een gat op de top van een onder water gelegen rots gemaakt. Daar waren zo’n 80 explosies voor nodig van een speciaal soort dynamiet, om een gat van 60 kubieke meter te krijgen en daarna vulden ze het gat met beton. Vervolgens werden de pompen gemonteerd en de ondergrondse stroomkabel aangelegd. Het was een moeilijke klus maar super trots dat het gelukt was.

Pas op 30 januari 2014 werd de transformator op het strand van Mal Pas die de fontein van stroom voorzag, verwijderd. De reden hiervoor was dat het water dat uit de fontein spoot, de rotsen erodeerde van de nabijgelegen klif en omgeving. Totdat deze schade werd ontdekt, was de fontein één van de meest bezochte toeristische attracties in Benidorm, zeker doordat het recht voor het uitkijkpunt van het kasteel stond. Nog steeds één van de meest gefotografeerde plekken in Europa!

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?