WERKOMSTANDIGHEDEN ZIJN VOOR KAMERMEISJES VERSCHIKKELIJK

Mari Carmen Fuentes (44) heeft een baan als schoonmaakster in een hotel in Benidorm: “Ik slik pillen voor alles: om te slapen, om op te staan, voor angst… We doen dit werk ten koste van ons lichaam”. Het is het harde en vermoeiende leven als “Kelly”, zoals de kamermeisjes ook wel worden genoemd.

“In ons contract staat dat we acht uur per dag werken. Het is echter gebruikelijk dat hotels een aantal kamers nodig hebben die je in die tijd moet schoonmaken. Meestal rond de 25. Als je twee en een half uur aan de gemeenschappelijke ruimtes besteedt, heb je nog vijf en een half uur over voor alle kamers”, legt Yolanda Garcia (58) uit. Om de deadline te halen, moeten ze elke kamer in ongeveer 10 minuten schoonmaken, met een kleine marge om naar de volgende kamer te lopen en afval weg te brengen. “Het is absoluut onmogelijk, en zeker in de zomer. Als een kamer netjes is, ben je misschien in 10 minuten klaar, maar in veel gevallen duurt het 15, 20 minuten of een half uur” .

10 MINUTEN PER KAMER

Kelly’s die de tijdslimiet niet halen, werken door in hun eigen tijd. Dat dwingt de Kelly om sneller te gaan dan haar lichaam toestaat. Veel schoonmaaksters kiezen ervoor om meer uren te werken dan in hun contract is bepaald om het werk af te maken. “Ik ben erin geslaagd om 20 kamers in vier uur te doen”. In de ochtend drinken ze koffie of Red Bull om vol gas te gaan en in de middag valeriaan en anxiolytica om de hartslag te verlagen. Eerst rennen en dan balanceren”, zegt Angela Martin, een 49-jarige schoonmaakster uit Tenerife. Er zijn veel toeristen die worden dronken en vertrekken uit de kamer vol troep, braaksel en uitwerpselen. Zeker na vrijgezellenfeesten. Je kunt je niet voorstellen hoe de kamers dan zijn. “Ik heb poep in de badkuip gezien, drugs op de vloer, alles bedekt met glitter die onmogelijk te verwijderen is… Hoe ga je dat in 10 minuten opruimen”?

Dit alles is van invloed op de gezondheid van de kamermeisjes Enerzijds is er fysieke pijn, het resultaat van zwaar werk en de snelheid die van hen wordt gevraagd. “Ik heb zoveel pijn dat ik loop als gorilla’s, met mijn armen naar beneden hangend en kan ‘s morgens moeilijk opstaan. We zijn uiteindelijk allemaal geblesseerd geraakt. We overbelasten spieren, onze benen krijgen spataderen… We zouden niet langer dan 15 jaar in deze baan moeten hebben”. En dan speelt stress ook een belangrijke rol. Je weet dat als je niet alle kamers doet die ze van je vragen, ze je eruit kunnen schoppen. Doorom zijn we genoodzaakt om medicijnen tegen al die kwalen voor lief te nemen.”

RAPPORT

Een rapport van de Workers Commissions, gaf in 2019 aan dat 96% van de Kelly’s symptomen van angst vertoont, 40% van depressie en 70% beweert pijn te hebben tussen vier en zeven gebieden van hun lichaam. 71% slikt medicijnen voor deze gezondheidsproblemen. Het Salaris voor deze fysieke en mentale krachtsinspanning ligt rond het minimumloon. “In een tweesterrenhotel is dat ongeveer 1000 euro. Als het vier sterren zijn, betalen ze je tussen de 1100 en 1200 euro, zegt Garcia uit Benidorm. Volgens berekeningen zijn er tussen de 100.000 en 140.000 kamermeisjes in Spanje. Hotels hebben veel moeite om personeel te vinden. Vroeger vroegen ze om jarenlange ervaring en nu kan iedereen gelijk aan de slag als schoonmaakster. Garcia is ervan overtuigd dat deze open vacatures te wijten zijn aan het feit dat “velen het misbruik beu zijn geworden”. Bovendien zijn veel immigranten tijdens de pandemie terug naar hun eigen land gegaan of zochten werk in andere sectoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button