Wat zijn de regels voor vuurwerk in Spanje

Tijdens de kerstperiode en op lokale festivals in Spanje, van de Fallas in Valencia tot La Mercè in Barcelona, is het heel gewoon om vuurwerk door de lucht te horen suizen. Vaak worden deze niet in openbare parken of achtertuinen uitgelaten, maar op straat. Soms lijkt het zelfs een beetje wetteloos, maar er zijn regels.

De Spaanse wetgeving over de productie, verkoop en distributie van vuurwerk bevat veel van de Europese wetgeving, maar wat in Spanje vooral geldt, dat de regels voor vuurwerk per stad of zelfs per evenement worden vastgesteld.

Categorieën

Volgens Real Decreto 563/2010, in de ogen van de Spaanse wet zijn er vier hoofdsoorten vuurwerk en vuurwerk beschikbaar. Dit zijn:

 • Categorie 1: Vuurwerk met een zeer laag risico dat een onbeduidend geluidsniveau produceert, bedoeld voor gebruik in afgebakende gebieden, inclusief vuurwerk dat bedoeld is voor gebruik in woongebouwen.
 • Categorie 2: Laag risico en geluidsarm vuurwerk bestemd voor gebruik buitenshuis in afgebakende gebieden.
 • Categorie 3: Vuurwerk met gemiddeld risico bedoeld voor gebruik buitenshuis in grote gebieden met een geluidsniveau dat niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.
 • Categorie 4: Zeer gevaarlijk vuurwerk bedoeld voor exclusief gebruik door experts en professioneel gebruik, met een geluidsniveau dat niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Hoewel de regels per regio of gemeente kunnen verschillen, zijn er enkele regels die over het algemeen in het hele land gelden en waarvan u op de hoogte moet zijn:

 • Officiële winkels: je kunt alleen vuurwerk kopen in officieel gereguleerde winkels met een vergunning die officiële markeringen hebben om aan te tonen dat ze in overeenstemming zijn met de wetgeving van de Europese Commissie. Alleen vuurwerk dat voldoet aan de Europese regels mag in Spanje op de markt worden gebracht, gedistribueerd, verkocht of gebruikt.
 • Dronkenschap: Hoewel er geen specifieke wetgeving lijkt te zijn over het gebruik van vuurwerk onder invloed van alcohol, wat ongetwijfeld moeilijk te controleren of te handhaven is, zijn er wel regels die u kunt proberen maken dit uiteindelijk onwaarschijnlijker. Winkels mogen geen vuurwerk verkopen aan mensen die zichtbaar dronken zijn of onder invloed zijn van alcohol of andere drugs.
 • Minderjarig: Evenzo, volgens de BOE mag vuurwerk niet worden verkocht aan mensen onder de 12 jaar voor Categorie 1 vuurwerk, 16 voor Categorie 2 en 18 jaar voor categorie 3.
 • Openbare plaatsen: Hoewel evenementen zoals Las Fallas vaak vuurwerk afsteken op straat, is het technisch gezien verboden om dit in een openbare ruimte te doen, behalve bij officieel goedgekeurde evenementen of festivals. Vuurwerkshows zijn van tevoren geregeld met het gemeentehuis en er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen.
 • Gebroken/defect vuurwerk: bij het gebruik van vuurwerk of knallers is het verboden deze op welke manier dan ook te manipuleren of te gebruiken als ze kapot zijn of zichtbare tekenen van schade vertonen.
 • Kinderen: Kinderen onder de 18 jaar die met vuurwerk willen omgaan, zoals het klassieke sterretje, moeten altijd onder toezicht staan van een verantwoordelijke volwassene.
 • Veilige afstand: Het lijkt gezond verstand, maar de Spaanse overheid biedt ook gedetailleerde richtlijnen over wat een veilige afstand is om vuurwerk te bekijken, afhankelijk van de grootte, sterkte en het gewicht. Je kunt ze hier vinden.
 • Veiligheidszones: Evenzo moet voor openbare vuurwerkshows een ‘veiligheidszone’ worden ingesteld en niet naast of naast volgens de wet “ziekenhuizen , klinieken, verzorgingshuizen, huizen, politiebureaus, alarmcentrales of andere gebouwen, constructies of communicatieroutes die vanwege hun bijzondere risicogevoeligheid vatbaar zijn voor ongevallen die de veiligheid van de bevolking in gevaar brengen. Evenzo, als de show tijdens schooluren plaatsvindt, mogen er geen educatieve centra zijn.”
Back to top button