Waarom de politie weinig doet tegen “Balletje-Balletje? We hebben er in 2018 al eens een artikel over geschreven, het fenomeen van het “Balletje-Balletje” spel. Al decennia lang zie je ze opduiken in de straten of aan de boulevard in Benidorm. Op een grote doos kun je meedoen aan een spel waarbij je moet raden onder welke aardappel het balletje of erwt ligt.
En dat lijkt gemakkelijk, want je ziet regelmatig mensen eenvoudig geld verdienen met dit spel. Ook al weet vrijwel iedereen dat het oplichting is. Hoe komt het dan toch dat de politie niet ingrijpt? Het zit wat ingewikkeld in elkaar. Deze groep van ‘trileros’ is groter dan alleen de man die het spel speelt. De ‘enthousiaste’ toeristen die erom heen staan en meespelen, horen erbij!
Er staan ook mensen op de uitkijk op essentiële plekken bij kruispunten en met een fluitgebaar waarschuwen zij de groep, dat er politie aankomt. Dan is het wel een leuk schouwspel om te zien hoe snel de doos zal worden weggesmeten en de groep in rook opgaat. Maar als het spel in volle gang is, staan er ook zakkenrollers in de buurt van de persoon die bezwijkt onder zijn hebberigheid en mee gaat spelen. Soms mag de persoon een klein bedrag inzetten en dat wint hij dan ook. Maar het is vrijwel onmogelijk om de winst te houden. Je moet nog een keer spelen en… natuurlijk verlies je dan. Als het slachtoffer zich uiteindelijk terugtrekt en besluit niet verder te spelen, grijpt een handlanger in sommige gevallen de portemonnee en vlucht. Ook de omstanders die slim genoeg zijn om niet mee te spelen en alleen kijken, lopen het risico om gerold te worden.
Politie kan niet veel doen
In het kort komt het erop neer dat een spel spelen op straat niet illegaal is. Met geld spelen wel. En een persoon die bij de politie klaagt dat hij zijn geld bij het spel is verloren, is dan zelf in overtreding. Dus de persoon die zich laat verleiden tot het spel en geld inzet, is in overtreding en niet de ‘trileros’. Bovendien is gokken illegaal en dat doen ze niet, want ze spelen een behendigheidsspel en dat mag gewoon. De politie moet dus kunnen bewijzen dat het spel speciaal is gespeeld met als doel, het oplichten van de mensen. Ook zullen de oplichters nooit enorme sommen geld bij zich dragen om ook op die manier niet in overtreding te zijn. De wet bepaald dat bij het fouilleren van een vermeende oplichter, nooit meer dan €400 euro mag worden gevonden.
In augustus 2019 stemde Benidorm in met een motie om een hervorming van de wet aan te vragen zodat het “Balletje-Balletje” als een misdaad kan worden beschouwd zodat deze praktijk van “illegale activiteiten”, niet meer straffeloosheid is. Maar een rechtbank in Alicante zag daar niet genoeg reden voor in een zaak waarbij twee verdachten voor de rechter verschenen.
Kortom; gewoon doorlopen en ook niet blijven kijken, want je geld is weg voor je ’t weet!