Vliegende schotel in Benidorm moet worden beschermd

Vliegende schotel in Benidorm moet worden beschermd
17 juni 2024

Het was in de jaren ’70 toen Benidorm een ​​avant-gardistische stad begon te worden. Tussen de gebouwen in de stad bevond zich een gebouw dat werd gebouwd om een ​​bekende discotheek te huisvesten: de “vliegende schotel Cap 3000″.

Dit gebouw staat er nog steeds en wordt nog steeds gebruikt als nachtclub in het discogebied, in de Avenida Comunidad. Valenciaanse. Nu heeft de PSOE gevraagd om het gebouw op de monumentenlijst te plaatsen om te voorkomen dat deze constructie, die het symbool was van een tijdperk, vernietigd zou worden.

Vliegende schotel in Benidorm moet worden beschermd

Deze UFO landde in 1972 in Benidorm als de disco Cap 3000, en was een van de modernste discotheken van die tijd en onderscheidend. Voor de constructie van de schotel werd beton en 300 ton ijzer gebruikt.

Het hele oppervlak werd geverfd met suco (autolak), in zilver, zodat het ‘s morgens zou oplichten door de zonnestralen. Rechts bevond zich een metalen toren die ‘s nachts werd verlicht. De journalist Juan Díaz (nu wethouder voor presidentschap en communicatie bij het stadhuis van Benidorm) schrijft in zijn blog Benidormerías dat deze toren “moet worden opgenomen in de lokale gidsen”, aangezien het een zeer zeldzaam voorbeeld is “in de architectuur en techniek vanwege de complexiteit ervan”.

Vliegende schotel in Benidorm moet worden beschermd

De Disco had ook zijn eerste laserstraal in Spanje in 1975 die in deze discotheek werd geïnstalleerd. De DJ-booth werd geïnstalleerd in de buik van een Sikorsky H34 Pirate-helikopter die uit een schroothoop in Madrid was gehaald. De deur van Cap 3000 leek op het slot van de kluis van de Bank van Frankrijk.

Cap 3000 werd volgens Delgado in juli 1972 ingehuldigd door burgemeester Dr. Reverte, en artiesten en groepen als James Brown, The Fundations, Osibisa, Slade, Johnny Otis Show, Blues, Faces en Mungo Jerry traden er op, terwijl ook Led Zeppelin zou komen. Maar volgens Delgado was dat een publiciteitsstunt, aangezien ze nooit daar optraden. Enkele jaren later werd Cap 3000 omgedoopt tot Mama Luna, Star Garden en meest recentelijk tot KU Benidorm.

  • https://mscp2.live-streams.nl:8242/live
  • Benidorm Nieuws