Verkeersboetes ontlopen gaat lastiger worden in EU

Verkeersboetes ontlopen gaat lastiger worden in EU
25 april 2024

Het Europees Parlement heeft op woensdag 24 april een voorstel goedgekeurd voor alle EU-landen om samen te werken op het gebied van verkeersboetes. Er moet samenwerking zijn bij wat de EU ‘grensoverschrijdende onderzoeken’ noemt.

Het doel is dat er minder onverantwoord wordt gereden en dat de EU-landen meer geld krijgen. Maar liefst 40 procent van degenen die in het buitenland een boete krijgen, komen ermee weg.

Er wordt bij deze samenwerking uitgegaan dat de boete groter is dan 70 euro. Spanje en de andere EU-landen, moeten reageren op een onderzoek van een ander land als die vragen om boetes of andere verkeersovertredingen. De reactie termijn bedraagt ​​maximaal twee maanden. Er komen nieuwe, geactualiseerde overzichten om welke verkeersovertredingen het gaat. Het gaat dan om snelheidsboetes, rijden onder invloed, door rood rijden, verkeerd parkeren etc.

Betere verkeersveiligheid
De EU-landen hebben 30 maanden de tijd om het nieuwe wetsvoorstel aan te passen en ten uitvoer te leggen. Gedurende deze periode zal er ook een onlineportaal worden gecreëerd, dat door de autoriteiten zal worden gebruikt voor de uitwisseling van informatie en voor het verstrekken van begeleiding aan elk afzonderlijk land.

De EU-landen moeten meer samenwerken, zodat de verkeersveiligheid verbetert. Nu zullen we uiteindelijk een effectief instrument krijgen om degenen die verkeersovertredingen begaan te straffen, zegt EU-woordvoerder Kosma Zlotowski uit Polen in een commentaar. Chauffeurs krijgen met de nieuwe wet ook betere rechtszekerheid en consistentere informatie over hun eigen overtredingen.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio