Vastgoedsector Altea wil weer vergunningen voor toeristische appartementen

vastgoedsector van Altea doet een beroep op de nietigverklaring van de schorsing van de vergunningen voor toeristische appartementen
28 maart 2024

Makelaars in Altea maken zich zorgen over de “negatieve economische” gevolgen die nu al worden geconstateerd in het segment van de vakantieverhuur, bijna drie maanden nadat de gemeente de toekenning van vergunningen voor het gebruik van toeristische woningen gedurende dit jaar heeft opgeschort.

Volgens de Lokale Vereniging van Handelaren en Ondernemers van Altea (ALCEA), waar 20 makelaarskantoren bij zijn aangesloten, “hebben ongeveer 250 investeerders die eigendommen in de gemeente wilden kopen om ze te renoveren en om te bouwen tot toeristische appartementen, deze wijk verlaten voor de naburige steden Calpe, L’Alfàs en Polop omdat ze hier dit jaar hun investeringen niet zullen kunnen terugverdienen”.

De gemeenteraad van Altea heeft 4 januari het plan goedgekeurd om het verlenen van nieuwe vergunningen voor het gebruik van toeristische woningen op te schorten tot 2025. Dit met het doel om de situatie van toeristische woningen grondig te analyseren.

Tijdens die plenaire vergadering meldde een raadslid ook dat er in Altea “meer dan 2200 woningen zijn die wettelijk zijn gevestigd als toeristisch onroerend goed, wat overeenkomt met 13 procent van het gehele gebouwenbestand. Een verhouding die experts veel meer dan buitensporig vinden, zonder rekening te houden met de ondergrondse markt die bijkomende schade veroorzaakt, zoals de stijging van de kosten voor lange termijn verhuur”.

Ernesto Alday, voorzitter van ALCEA, wees erop dat “volgens gegevens in de vastgoedsector er in Altea 2187 vergunningen zijn verleend, waarvan iets meer dan 800 in het stadscentrum. De rest ligt verspreid in de buitenwijken, vooral in de urbanisaties van het Bèrnia-gebied, dus we zien niet de noodzaak om de vergunningen dit jaar op te schorten”.

Goede verdiensten

Volgens de vastgoedsector ligt de aankoop van een woning in Altea om er een toeristen appartement van te maken “tussen de 250.000 en 300.000 euro. Daar komt tussen de 50.000 en 75.000 euro bij om het op te knappen, plus andere kosten zoals meubels, elektrische apparaten of belastingen. Het huren van deze woning als permanente verblijfplaats kost gemiddeld 800 tot 900 euro per maand. Als je het huurt voor een kort verblijf, kost het tussen de 500 en 1.800 euro per week. Verhuren als toeristenflat betekent een inkomen tussen de 1800 en 3.000 euro per week. Daarom geven eigenaars de voorkeur aan vakantieverhuur, want met vier wintermaanden dekt het een jaar regelmatige verhuur”.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio