Vakantieappartementen gaan mogelijk extra in rekening brengen voor airconditioning

Populaire Spaanse vakantieoorden zoals Benidorm, overwegen toeristen extra te laten betalen voor het gebruik van airconditioning. De Vereniging van Toeristenappartementen van de Valenciaanse Gemeenschap (Aptur) heeft een reeks voorstellen gedaan om eigenaren van toeristische appartementen en vakantieverhuur zoals Airbnb te helpen om minder uit te geven in deze tijden van stijgende energiekosten. Er zijn plannen voor het fysiek regelen van de temperatuur, zodat de huurders niet buiten de gestelde marges van 18/24 graden komen, wat een aanmerkelijke verhoging in de kosten met zich mee kan brengen.

Dit komt omdat toeristen, vooral aan de Costa Blanca, ervan worden beschuldigd de airconditioning tot 18ºC/24ºC aan te zetten en deze 24 uur per dag aan te laten staan, wat de eigenaren van deze vakantieappartementen duizenden euro’s kost maar ook een ernstig negatief effect hebben op het milieu.

Nu rekent de president van Aptur, Miguel Ángel Sotillos, op technologie die redding biedt aan eigenaren van onroerend goed en appartementen verhuren aan toeristen. “Er worden maatregelen overwogen om het energieverbruik te beperken”, zei hij.

Deze maatregelen omvatten slimme systemen waarmee huiseigenaren de maximum- en minimumtemperatuur waarop een airconditioning of verwarming kan worden ingesteld, kunnen ‘blokkeren’, zodat deze niet door huurders kunnen worden gewijzigd. De Spaanse regering heeft begin deze zomer dit zelf al bepaald als maatregel om de energiecrisis te bestrijden (en die ook zou bijdragen aan de bestrijding van de klimaatcrisis),

Deze zomer zijn er al bedrijven geweest die airconditioning hebben verkocht als ‘extra’ service in toeristische verhuur. Als een klant er gebruik van wil maken, zal hij er apart voor moeten betalen, zoals ook al het geval is met andere diensten zoals hotelkluizen in hotels. Op dit moment is er veel technologie die ons in staat stelt om dit allemaal te kunnen doen.

Deze voorstellen zullen zorgwekkend nieuws zijn voor vakantiegangers, die nu al te kampen hebben met stijgende kosten die vakanties steeds duurder maken, waarbij alles in prijs stijgt van vliegticket tot autohuur.

Back to top button