Gezondheid

Vaccin: hoe zit het met buitenlanders die in Spanje wonen?

Veel Nederlanders en Vlamingen die in Spanje wonen, vragen zich af of ze het recht hebben om te worden gevaccineerd. In Spanje is het aantal mensen dat met de twee doses is gevaccineerd amper meer dan 1 miljoen, volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid: ( https: //www.vacunacovid.Gob.es ).

De 17 autonome regio’s beheren de organisatie en logistiek om het vaccin aan ten minste 35 miljoen mensen (70% van de bevolking) toe te dienen via openbare gezondheidscentra. In Spanje is het gezondheidssysteem anders omdat het is opgedeeld in publieke en private sector en op dit moment hebben private artsen en ziekenhuizen geen toestemming van de Spaanse regering om extra voorraden vaccins te hebben en dus te vaccineren. 

Verzekerden die door de Gezondheidscentra worden opgeroepen om zich te laten vaccineren hebben bij de Spaanse sociale zekerheid dekking van de gezondheidszorg.

Maar kunnen mensen die NIET zijn aangesloten worden ingeënt?  In principe wel. De regering heeft rekening gehouden met de buitenlandse bevolking die op Spaans grondgebied leeft. Aansluiting bij het Spaanse socialezekerheidsstelsel zou een pluspunt moeten zijn, maar is alleen mogelijk voor degenen die lang genoeg bijdragen of hebben bijgedragen om houder te zijn van de beroemde SIP, deze gezondheidskaart die recht geeft op ziektekostenverzekering.  

Voor inwoners zonder sociale zekerheidskaart kunnen gezondheidscentra een speciale SIP-kaart verstrekken. Je moet wel officieel woonachtig in Spanje zijn om je dan te laten vaccineren.

In het algemeen is vaccinatie in Spanje vrijwillig en gratis en een prioriteit voor bepaalde groepen, zoals ouderen, gezondheidswerkers, maatschappelijk werkers of mensen met een handicap .
Het grote probleem is momenteel de logistiek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button