Costa Blanca

Tropisch klimaat in Spanje baart experts zorgen

Tropisch klimaat met tropische nachten gaat blijvend worden in Spanje. In de provincie Alicante bijvoorbeeld zijn dit jaar tot nu toe maar liefst 85 tropische nachten geregistreerd. De temperatuur van de zee in november is ook hoog, tot wel 24 graden.

De directeur van het klimaatlaboratorium in Alicante, Jorge Olcina, zegt tegen de krant Informacion dat hij zich zorgen maakt en dat alle nieuwe hitterecords volgens hem het gevolg zijn van klimaatverandering.

“We hebben eerder tropische nachten meegemaakt in zowel februari als november, maar dit jaar zijn er 85 van zulke warme nachten geweest. Het lijdt weinig twijfel dat de ontwikkeling de verkeerde kant opgaat”, zegt Olcina.

Op 31 oktober werd op verschillende plaatsen in de provincie Alicante 30 graden geregistreerd. Op 1 november werd 29 graden Celsius gemeten. We moeten terug naar 2013 om zulke hoge temperaturen in oktober en november te vinden. Benidorm en Rojales waren de heetste!

Het is de combinatie van vochtigheid en warmte die ervoor zorgt dat de temperatuur flink stijgt. Sinds 1980 is het aantal tropische nachten in de provincie Alicante verdrievoudigd. Het gebied van Alicante is bijzonder kwetsbaar door zijn ligging aan zee, maar verschillende andere provincies in Spanje hebben ook dezelfde klimatologische uitdagingen.

In de afgelopen 40 jaar is de gemiddelde zeetemperatuur voor de kust van Alicante met 1,3 graden gestegen. Het is deze langetermijntrend die ons zorgen baart. Een of twee uitzonderlijke gevallen van hoge temperaturen zijn normaal, maar de situatie is in de loop van de tijd veranderd en daarom niet te verwarren.

Jorge Olcina heeft samen met professor Joan Romero het boek geschreven over klimaatverandering in de Middellandse Zee, processen, risico’s en politiek. In het boek wijzen de twee experts erop dat de temperatuur in de zee sinds 1982 continu is gestegen. De Kustwet van 2013 moet worden herzien en aangepast. We krijgen ook meer stormen en hevige regenval dan we eerder hebben gehad. Dat hebben we al meermaals gemerkt, zeggen Olcina en Romero. (Bron: Informacion)


plaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button