Het was in 1982, samenvallend met het wereldkampioenschap voetbal dat Spanje organiseerde, toen Radio Benidorm de hele regio begon te informeren en te entertainen, eerst op FM 102.9 en sinds oktober 1986 via de huidige frequentie FM 103.8 met haar antenne op de Sierra Helada. Maar pas in februari 1983 begon Radio Benidorm Officieel.
In de begin jaren, stond de telefooncentrale gewoon in de gang, direct bij de ingang. Later verhuisde dat naar de kantoorruime erachter. Naast de hoofdstudio en een kleine productie ruimte, had je nog een derde studio voor interviews met meerdere personen. Naast die studio was een kleine ruimte, vol met platen; de discotheek. In die tijd werd er nogal eens geïmproviseerd en rende de discjockey tijdens een plaat, gauw even naar de discotheek om een plaat te pakken. Tegenwoordig zit alle muziek in de computer en kan men improviseren zoveel als men wil.
Tegenwoordig, met alle sociale media, komen berichten snel door en brengt het station het nieuws direct. Begin jaren 90 voegde de Spaanse radio organisatie Cadena SER zich tot Radio Benidorm en daarmee kwam er heel veel informatie bij. Met programma’s (of delen daarvan) rechtstreeks vanaf de satelliet aangevoerd.
De techniek was in de begin jaren van Radio Benidorm ook niet optimaal. Er werden regelmatig live uitzendingen verzorgd en dan ging de radiowagen op pad waarbij de antenne voor de straalverbinding ter plekke moest worden opgesteld en de technicus deze ook gewoon vast bleef houden omdat de mast regelmatig naar beneden kwam. In de jaren 80, maar ook begin jaren 90 waren er ontzettend veel zenders op FM, maar ook op de middengolf. Vrijwel alle zenders waren commercieel en dus met veel reclamespots.
En wat ze in Spanje heel gewoon vinden, zijn rare stemmetjes gebruiken in commercials. Miguel Ángel was zo iemand die je regelmatig op de radio hoorde met die, vaak kinderlijke stemmetjes. Maar het Spaanse publiek hield ervan. Hij maakt ze tot op de dag van vandaag nog steeds. De Spaanse diskjockeys waren ook buiten de studio om, vrienden van elkaar, want tijdens het wisselen van de shift, tijdens het nieuws, was er niet veel ruimte om te kletsen. En in de jaren 80 werden ook de nieuwsbulletins live ingesproken. Met de komst van Cadena SER, werd dit gewoon vanaf de satelliet doorgegeven. Vooral eind jaren 80 had Radio Benidorm een internationaal karakter met op maandag een Frans programma van Yvette Morél en vrijdagmiddag Alain Taylor voor de Engelstaligen.
Peter Dieckmann hield vele Nederlanders aan de radio gekluisterd met zijn dagelijkse programma
Peter Dieckmann op Radio Benidorm internationaal
Vrijwel vanaf het begin was ook het Nederlandse programma van Peter Dieckmann te horen. Dagelijks van 14.00 tot 16.00, maar Cadena SER, snoepte steeds meer van de Nederlandse uitzendtijd af, tot op een gegeven moment er nog maar drie kwartier per dag over bleef.
Op ons YouTube kanaal vind je een paar video’s over Radio Benidorm en hieronder lichtten we nog eenmaal een reportage uit, die Patrick Mulder in 2009 maakte met Peter Dieckmann, waarmee hij sinds 1985 bevriend raakte. Peter is in de zomer van 2020 overleden.