Benidorm verscherpt scootmobiel-controle na klachten van roekeloos gedrag

Het misbruiken van scootmobielen, die veel sneller rijden dan de toegestane snelheid op trottoirs, veroorzaakt veel klachten. Veel mensen lijken er tegenwoordig ook eentje te huren, terwijl dat niet noodzakelijk is. De gemeenteraad herinnert verhuurbedrijven eraan dat het gebruik ervan beperkt is tot mensen met een beperkte mobiliteit of ouder dan 55 jaar.

Benidorm heeft, samen met de lokale politie, de controle over de verhuur en het gebruik van voertuigen voor persoonlijke mobiliteit in de stad geïntensiveerd. Hiertoe is een campagne ingezet die bedrijven die deze voertuigen verhuren, informeren wat de gemeentelijke verordening bepaalt en de naleving ervan te controleren. Dit wordt ook verwacht van de personen die de scootmobiel huren en ermee rijden. Benidorm is een van de eerste gemeenten in Spanje die de verhuur en het gebruik van dit type voertuig regelde en dit in een gemeentelijke verordening vertaalde, om het gebruik ervan te bepalen met veiligheidsgaranties voor alle gebruikers op de openbare weg en zeker ook voor voetgangers op het trottoir. Ook rijden ze op plekken waar dat niet is toegestaan met extra gevaar voor de anderen en schade aan de openbare weg, volgens de wethouder voor verkeerszaken Jose Ramón Gonzalez de Zarate.

BEPERKINGEN

Er worden onder meer beperkingen gesteld aan het huren. Er is een verzekering vereist en het is verboden om sneller dan een voetganger op trottoirs of voetgangerszones te rijden. Ondanks alles, zijn er mensen die zich niet aan de regels houden, wat leidt tot klachten van mede-weggebruikers en veel voetgangers op de stoep in het bijzonder.

Om deze overlast aan te pakken, is daarom deze informatiecampagne en de daarop volgende controle ingezet. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met de bedrijven die zich toeleggen op de verhuur van scootmobielen en ook met de hotels, toeristische appartementen en campings, zodat zij op hun beurt alle informatie doorgeven aan de bedrijven die hun klanten scootmobielen verhuren. Verhuurders werden eraan herinnerd dat de verordening bepaalt dat de verhuur van deze voertuigen, beperkt is tot mensen met bewezen mobiliteitsproblemen, een handicap of die ouder zijn dan 55 jaar.

Er kunnen boetes worden opgelegd aan degenen die zich niet aan de voorschriften houden en die kunnen oplopen tot 500 euro. De lokale politie is op de openbare weg verantwoordelijk voor het informeren en herinneren van gebruikers over de inhoud van de verordening, waarbij de nadruk wordt gelegd op waar deze voertuigen kunnen rijden en de snelheden waarmee ze dat mogen doen en moet men informeren dat ernstigere overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes.

De verordening verbiedt deze voertuigen in het algemeen op trottoirs, behalve in het geval van mensen met beperkte mobiliteit die dit mogen doen met een maximumsnelheid van 4 kilometer per uur, het equivalent van de snelheid van voetgangers. Deze voertuigen voor persoonlijke mobiliteit mogen ook niet rijden op de fietspaden die zich op de trottoirs bevinden, maar ze kunnen wel rijden op fietsstroken die langs de weg lopen.

FEESTEN MET SCOOTMOBIEL

Hoewel het hoofddoel is om mensen met een handicap, ouderen of toeristen met een mobiliteitsprobleem van dienst te zijn en het voor hen allemaal gemakkelijker te maken om zonder grote belemmeringen van hun vakantie te genieten, heeft het gebruik van de scootmobiel zich de afgelopen jaren verspreid tot allerlei kringen. Tot veel ergernis.

Dagelijks worden meer dan 500 scootmobielen en aanverwanten, verhuurd die volgens advertenties op verschillende websites iedereen kan huren tegen prijzen varierend van 10 euro per dag tot 50 euro voor een ​​week. Vanwege de betaalbare prijs en het comfort om overal naartoe te kunnen gaan zonder te hoeven lopen, heeft de verhuur van deze voertuigen zich verspreid onder toeristen van alle leeftijden.

Onder de meest wijdverbreide toepassingen zijn gevallen ontdekt van toeristen die ze gebruiken om met hoge snelheid op de openbare weg te racen, vrijgezellenfeesten met ook rijden onder invloed van alcohol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button