Home Overig Nieuws 10km/u in Benidorm is langzamerhand geaccepteerd

10km/u in Benidorm is langzamerhand geaccepteerd

door admin
10km/u in Benidorm

Het was bijna niet voor te stellen, maar de gemeente Benidorm koos er jaren geleden al voor om voetgangers voorrang te geven boven voertuigen. De automobilist is inmiddels gewend geraakt aan straten waar een maximum snelheid geldt van soms maar 10 kilometer per uur.

In de eerste dagen, toen op het vernieuwde stuk aan de Avenida del Mediterráneo de borden met “10” verschenen en daarbij ook de radarborden met smileys, keek men toch wel vreemd op. We zagen fietsers die rijdende auto’s inhaalden. Maar zo’n twee jaar na de invoering van deze lage snelheidslimieten, is met er langzamerhand aan gewend geraakt.

Onderdeel van het geheel is ook om zogenaamde verkeersplateaus te creëren waarbij het trottoir en de rijbaan op gelijke hoogte bevinden zoals bijvoorbeeld in het vernieuwde stuk op de Avenida del Mediterráneo. Dit zorgt er al voor dat de automobilist zich meer in een voetgangersgebied zal wanen en daarom al zijn snelheid aanpast.

Benidorm is een toeristenstad waar jaarlijks miljoenen mensen op af komen die vaak met de bus zijn aangekomen en een week lang niet met de auto rijden. Maar er zijn ook een groot aantal scholieren of ouderen voor wie bereikbaarheid ook belangrijk is.

Zo is niet alleen de bewegwijzering op 10 km/u geplaatst, maar zijn er bijvoorbeeld voor het stadhuis ook borden op de grond geschilderd om te benadrukken dat het een gebied is waar voetgangers voorrang hebben.

De snelheden werden vastgesteld door DGT, de Spaanse verkeersdienst en liggen soms zelfs hoger. De gemeente Benidorm heeft in veel gevallen de maximum snelheid dus extra lager vastgesteld. Om te beginnen die in de schoolzone Salt de l’Aigua. Er zijn er meerdere vastgesteld op 10 km/uur en vele anderen op 20 km/u. Ook Calle Valencia of Pérez Llorca, Plaza de la Hispanidad, Calle Puente of Avenida de l’Aigüera zijn er enkele.

Veel minder ongevallen

“Het ongevallencijfer en de ongevallen zijn sterk verminderd”, vertelde de wethouder voor Mobiliteit, José Ramón González de Zárate aan de krant Diario Informacion. Volgens bronnen werkt de maatregel meer afschrikkend dan bestraffend. Want alleen met de installatie van deze signalering en met mededelingen van verboden gebieden of zogenaamde “smiley” radars is de snelheid de afgelopen tijd in de drukste straten verminderd.

Een aanrijding bij 20 km/uur is niet hetzelfde als bij 80 km/uur

Daarnaast zoeken anderen naar route-alternatieven om te voorkomen dat ze door de straten moeten rijden waar de limiet zo laag is en nemen ze een omweg om deze te vermijden. Hoewel, volgens uitgevoerde onderzoeken, het vermijden van die routes met een lagere snelheid niet altijd betekent dat je eerder aankomt op je bestemming.

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?