Nostalgie

Sticky Vicky, de Benidorm legende

Sticky Vicky is een fenomeen. Ook nu zij alweer enige tijd met pensioen is. Victoria María Aragüés Gadea, zoals ze eigenlijk heet, ook bekend als Vicky Leyton, is geboren in 1943 en was van oorsprong danseres. Toen ze eind jaren 70 naar Benidorm kwam, trad ze op in een goochelshow waar langzamerhand haar magische act ontstond.

Sticky Vicky’s show begon met striptease. Daarna begon ze langzaam haar act uit te bouwen door ook voorwerpen tevoorschijn te halen uit bijzondere plaatsen van haar lichaam, zoals pingpongballen, eieren, scheermesjes en kon ze zelfs een cola flesje openen met haar lichaam. Hoogtepunt was de gloeilamp die echt ging branden door die in het lichaamsdeel te draaien. Een hilarische act die het bij de toeristen altijd goed deed. Vooral onder de Britten had ze veel fans en ze trad op gegeven moment ook uitsluitend in die grote Britse pubs op.

post-image-2 Sticky Vicky trad vrijwel iedere avond op met een show van een half uur via een strak schema, in een aantal verschillende zaken. Later werden die shows ingekort tot hooguit een kwartier zodat ze aan de enorme vraag kon voldoen om op meerdere locaties op te treden met haar magic show.

In 2001 kwam er een andere artiest in beeld, María Rosa Pereira (beter bekend als “Sexy Bárbara”) maar die ging de naam Sticky Vicky ineens óók gebruiken. Ze was er namelijk achter gekomen dat de naam Sticky Vicky niet was geregistreerd. Dus kon zij deze naam claimen en daarmee optreden. De originele Vicky vocht dit aan bij de rechtbank in Benidorm en werd in het gelijk gesteld, maar deze uitspraak werd weer vernietigd door het hooggerechtshof in Alicante die oordeelde dat de naam uiteindelijk alleen beschermd kon worden als choreografisch werk. Zo kreeg je de verwarrende spandoeken met aankondigingen als “The Real Stick Vicky”

Om te doen wat ik doe, moet je het een vleugje elegantie geven Sticky Vicky

In 2009 bepaalde de Audiencia Provincial van Valencia dat María Rosa te kwader trouw had gehandeld en verwarring had veroorzaakt door de naam te registreren, en kende Vicky het wettelijke handelsmerk voor haar artiestennaam toe.

Vicky speelde haar laatste show in het najaar van 2015, enkele dagen voor een heupoperatie. In februari 2016 werd bij haar baarmoederkanker vastgesteld en ze kondigde op 72-jarige leeftijd aan met pensioen te gaan. Haar dochter, Demaria Leyton trad de laatste jaren samen met haar moeder op en vervolgens ging zij solo verder totdat zij in 2017 besloot te stoppen en zich op dansen wou concentreren.

Onderstaand zie je een clip die we rond 2000 hebben opgenomen, waarin Rob Kamphues zijn moeder de leuke plekjes van Benidorm laat zien. Natuurlijk mocht Sticky Vicky niet overgeslagen worden…

plaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button