Staking gezondheidszorg in januari

Er is een staking aangekondigd onder artsen in de provincie Alicante, evenals in Valencia en Castellòn op 17 en 18 januari. De doktoren klagen over slechte werkomstandigheden en zeer lage lonen.

Lange werkdagen en gebrek aan compensatie voor overwerk zijn de belangrijkste redenen waarom artsen staken. De is van mening dat de situatie verder gaat dan patiëntveiligheid. Het is de medische vereniging van de regio Valencia, CESM-CV, die de staking heeft geïnitieerd.

Valenciaanse Gemeenschap

De stakers in de Valenciaanse Gemeenschap, bekritiseren dat artsen ongeveer 60 patiënten per dag behandelen en dat specialismen uit ziekenhuizen verdwijnen.

De doktoren hebben erop gewezen dat de situatie lange tijd onhoudbaar is, maar hebben geen noemenswaardige reactie gekregen vanuit de overheid. De staking was in eerste instantie gepland rond Kerst en Nieuwjaar, maar uit consideratie met de patiënten zijn de stakingsdata daarom verschoven.

De afgelopen maanden zijn er meerdere stakingen geweest binnen de Spaanse gezondheidszorg. In Madrid gingen onder meer zowel doktoren als verpleegsters in staking. Met dezelfde reden: weinig personeel en lage lonen. Het Spaanse gezondheidszorgsysteem is zo georganiseerd dat elke afzonderlijke regio een eigen verantwoordelijkheid heeft met een eigen budget.

Back to top button