Spanje wordt gevraagd de BTW te verhogen

Spanje wordt gevraagd de BTW te verhogen
6 mei 2024

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vraagt ​​Spanje om de BTW te verhogen en een aantal nieuwe milieubelastingen in te voeren. Alles zou dus nog duurder kunnen worden als de OESO haar zin krijgt.

Ook de OESO is niet tevreden over de Spaanse productiviteit. Spanje moet het ook beter doen in het promoten van technologie en het versterken van het onderwijssysteem. Spanje moet zijn arbeidsmarktbeleid vernieuwen om veel efficiënter te worden, meent de organisatie.

Niet duurzaam

De OESO is van mening dat het Spaanse belastingniveau te laag is. Het land kent ook te veel subsidies die niet duurzaam zijn. Grote kortingen of gratis vervoer, de BTW-verlaging op dagelijkse basisgoederen en kortingen op gasflessen zijn niet duurzaam. De BTW-verlaging op levensmiddelen wordt per 30 juni afgeschaft.

In 2023 ‘verloor’ de Spaanse staat 4.150 miljoen euro door het feit dat de personenbelasting enigszins daalde en door diverse BTW-verlagingen.

Ook de Spaanse pensioenen geven reden tot zorg. Vorig jaar had het pensioenfonds een tekort van 56 miljard euro, wat neerkwam op 3,8 procent van het bbp. De staat moest 44.150 miljoen euro overmaken om de kosten te dekken.

De regering moet nieuwe inkomsten veiligstellen en de uitgaven terugdringen, stelt de OESO in haar nieuwe rapport, dat dit jaar een stijging van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,8 procent voorspelt.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio