Gezondheid

Spanje wil roken in de auto verbieden en elektronische sigaret beperken

Het ministerie van Volksgezondheid legt de laatste hand aan een alomvattend plan tegen roken dat onder meer het verbod op roken in privéauto’s en de generieke verpakking van tabaksmerken invoert en probeert de beperkingen op elektronische sigaretten bij wet gelijk te trekken.

Het plan is naar wetenschappelijke en medische verenigingen gestuurd, en ook naar de Autonome Gemeenschappen, zodat zij vóór de 15 december hun bijdragen kunnen presenteren. Een van de doelstellingen is om vóór 2023 meer rookvrije ruimtes te realiseren, waarbij ook e-sigaretten niet toegestaan zijn met ook een impliciete verwijzing naar de terrassen van bars en restaurants en de nabijheid van openbare gebouwen.

Deze ruimten zonder rook en elektronische sigaretten omvatten ook bepaalde privéruimten zoals privévoertuigen. Daarnaast willen ze een einde maken aan de toenemende heimelijke reclame en promoties op sociale netwerken en platforms van al deze nieuwe producten. Ook wordt de generieke verpakking van tabaksverpakkingen voorgesteld, zodanig dat de aantrekkelijkheid van merken wordt weggenomen en zodoende de sigarettenconsumptie te verminderen. Er is geen behoefte aan een belastingherziening om te komen tot een verhoging.

Volgens dit plan is Spanje van plan om het door de WHO vastgestelde doel te bereiken van een relatieve vermindering van de tabaksconsumptie met 30% tegen het jaar 2025. (Bron: Cadena COPE)

plaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button