Spanjaarden stappen nu ook van contant geld af

Spanje stapt langzaam maar zeker over naar een cashloze samenleving. Het land loopt echter nog steeds achter op andere Europese landen als het gaat om het verwerken van geld. Betalen met bankbiljetten en munten zit diep geworteld in de ziel van de Spanjaarden.

Uit informatie van de Spaanse Centrale Bank bleek dat 82 procent van alle betalingen in Spanje contant werd gedaan. Ter vergelijking: het percentage in bijvoorbeeld Nederland was 34 procent.

35,9 procent van de Spanjaarden gebruikt contant geld als het meest gebruikte betaalmiddel. Vooral in de grote steden en onder jongeren wordt steeds minder fysiek geld gebruikt. Hier gebruikt 54,1 procent al de pinpas.

Er zijn nu 49.481 geldautomaten in Spanje. In 2008 had het land 61.714 geldautomaten. De daling is dan ook groot en de verwachting is dat deze trend doorzet aangezien we steeds minder contant geld gebruiken. In 2019 werden 908.590 transacties uitgevoerd via Spaanse geldautomaten. Het jaar daarop was het aantal gedaald tot 624.664. In Spanje zijn er 86,2 miljoen pinpassen en creditcards. Het is bijna precies twee keer zoveel als 2 jaar geleden.

Spanje zal uiteindelijk een geldloze samenleving hebben. Er zijn programma’s en voornemens in de hele EU om contant geld te laten verdwijnen. Alleen binnen bepaalde sectoren, zoals restaurants, particuliere zorg, landbouw en enkele andere, handhaven we tot nader order het cashprincipe, zegt professor economie aan de Open Universiteit van Catalonië (UOC), Elisabet Ruiz.

Tegenstanders van een geldloze samenleving wijzen op de wens dat mensen de vrijheid hebben om te doen wat ze willen, de wens naar anonimiteit. Ook de angst om gehackt te worden en de controle te verliezen wordt genoemd als argument om het contante geld te houden. (Bron: DroidSpain)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button