Ondernemers

Spanjaarden gebruiken vaker pinpassen en mobiele telefoon bij betalingen

Consumenten in Spanje gebruiken nu ook steeds vaker betaalpassen en mobiele telefoons als betaalmiddel. Dit is een gevolg van het feit dat contant geld (lees: bankbiljetten) drager kan zijn van COVID 19. Een jaar geleden gebruikte 87% van de Spaanse bevolking contant geld voor dagelijks gebruik in winkels. Maar liefst 68% van de betalingen bestond uit contant geld.

In juli vorig jaar was er een enorme verandering onder de Spaanse bevolking. Contante aankopen daalden tot 40% en kaart- en mobiele betalingen stegen met 55%. Deze hele verandering gebeurde vanwege het risico van infectie met bankbiljetten en munten. Vóór de pandemie waren er 48 miljoen pinpassen in gebruik en 37 miljoen creditcards, die voornamelijk werden gebruikt voor opnames bij geldautomaten. Ook dat opnemen van geld bij geldautomaten is aanzienlijk gedaald en er is nu dan ook sprake van een snellere overgang naar een contant-loze samenleving en dat is eerder dan werd gedacht.
Visa Spanje is in 2019 een onderzoek gestart, waar ze een onderzoek hebben uitgevoerd naar veranderingen op de betaalmarkt in Spanje. In 2019 is de kaartuitgifte op de particuliere markt met 150% gestegen en ook het gebruik van kaarten in de zakelijke markt is toegenomen. Spaanse banken hebben de aanbevelingen van de EU opgevolgd door kleinere bedragen te accepteren bij het gebruik van pinpassen in winkels, terwijl de transactiekosten zijn verlaagd. Dit heeft er weer toe geleid dat nu ook winkels met minder omzet, betaalterminals installeren.

Spaanse bevolking betaalde altijd het liefste met contant geld en daarom hebben veel kleine winkels geen pin-terminal.

Er is nu ook een “contactloze” betaling geïntroduceerd, zodat u bij aankoop onder een vast bedrag de pincode niet hoeft in te voeren. Ook dit is voor velen van u al een bekend systeem, maar de Spanjaarden moeten er nog aan wennen. Het aantal transacties met betrekking tot zwart betalen neemt ook af met het gebruik van betaalpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button