Ondernemers

Sinaasappels voor 3 cent per kilo: drama op het Valenciaanse platteland

De Navelina-sinaasappel, die door de consument zeer wordt gewaardeerd vanwege zijn goede formaat en zoete smaak, heeft het moeilijk. Ze worden niet naar waarde betaald bij de telers. De citrusprijstabel van de Lonja de València gaf afgelopen maandag 24 januari een prijs tussen de 7 en 14 cent per kilo. Overigens verre van de productiekosten, die worden geschat tussen € 0,24-0,25/kg.

Voor velen is het citrusseizoen een nachtmerrie. De telers krijgen 3 cent per kilo betaald. En dan moeten ze nog geplukt worden. Met alle extra kosten die dit met zich meebrengt.

Tussen de 12 en 3 cent per kilo

Leandro Igual heeft 100 sinaasappelbomen in Llíria (Camp de Túria). Hij legt uit dat hij de coöperatie vijf jaar geleden verliet omdat “de prijzen slecht waren”; maar nu is het erger. De koopman die de sinaasappels van hem koopt heeft anderhalve maand geleden een paar dozen (ongeveer 20 kilo) meegenomen voor 60 cent per doos, dat is 3 cent per kilo.

Het geval van Sarah Soler en Esther Gonzalbo, in Benifaió, is nog erger. Ze produceren al 10 jaar 20.000 kilo biologische sinaasappelen onder het merk Econavelina. Ze hebben ook kiwi’s en pompoenen. Voorheen deden ze directe online verkoop, met wekelijkse verzendingen door heel Spanje en met thuisbezorging in de omgeving. Later besloten ze de hele productie aan een koopman te verkopen omdat men steeds minder ging betalen.

Daarom besloten ze afgelopen woensdagavond een video te publiceren waarin ze hun sinaasappels gratis aanbieden aan iedereen die ze op het veld wilde komen ophalen. In amper 24 uur was alles weg.

Hoewel hij de sinaasappels weggaf, zegt hij dat “veel mensen hebben gedoneerd”. “Het dekt niet de verkoopprijs, maar we waarderen het dat mensen onze situatie begrijpen en bijdragen wat ze kunnen”.

Verkoop met verlies, ondanks dat dit wettelijk verboden is

Als er een voedselketenwet is die verkoop onder de kostprijs verbiedt, waarom wordt dat dan nog gedaan? “Het gaat om de miljoen euro’s”, zegt de citrusteler.

In ieder geval voorspelt hij dat de kostprijs een “ boemerang -effect ” kan hebben: dat deze tussen de grote oppervlakte en de boer wordt “afgesproken” als voorwaarde voor het afnemen van de productie. Tegelijkertijd vrezen ze dat het de maximale prijs kan bepalen waartegen het kan worden verkocht.

Dus, waar is de oplossing voor de eindeloze prijscrisis van de Valenciaanse sinaasappel? Peris ziet het duidelijk: “Ze willen de macroboerderijen wel reguleren, maar niet de macroverdeling. Zolang de onderhandelingsmacht van grote distributeurs, die de prijzen bepalen, niet beperkt is, valt er niets te doen. Grote supermarkten doen wat ze willen. Zij zijn degenen die bijna alle landbouwproducten eruit halen en de dominantie hebben en naar beneden drukken”.

Daarbij komt nog de komst van citrusvruchten uit het buitenland, met eisen die soepeler zijn dan die van de Europese Unie en met aanzienlijk goedkopere arbeidskrachten, wat oneerlijke concurrentie op de Europese markt bevordert. Zonder oplossingen zal het Valenciaanse platteland langzamerhand uitsterven met fruittelers. (Bron: La Vanguardia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button