Schildpad legt 131 eieren in duinen van strand Guardamar

Een strand in het zuiden van de Costa Blanca heeft dinsdag een ongewone operatie ondergaan. Een schoonmaakster uit de stad Guardamar ontdekte een wezen in het zand van de duinen. Een grote schildpad had een nest gebouwd aan de kust, waarin het eieren had gelegd. De werknemer belde de hulpdienst van de regio Valencia, die onmiddellijk specialisten naar het strand stuurde. Het dier, van de soort karetschildpad, een veel voorkomende soort in de Middellandse Zee, had eieren gelegd. En hoe: de schildpad liet maar liefst 131 stuks in het zand achter.

Nadat de schildpad op het strand was gevonden, heeft het ministerie van Milieu van de regio Valencia het netwerk geactiveerd om voor gestrande zeedieren te zorgen. Hierdoor konden professionals van het Institus Cavanilles, de Universiteit van Valencia en de Oceanogràfic Foundation het dier onmiddellijk verzorgen. Toen ze aankwamen, was de moederschildpad nog niet teruggekeerd naar de zee. Daarom rustten de experts haar uit met een GPS-zender om haar te kunnen volgen en brachten ze de 131 eieren die ze had gelegd in veiligheid.

De schildpad was een opmerkelijk dier. Zij meet 71 bij 78 centimeter. Het verplaatsen van de eieren naar een veilige plek was echter noodzakelijk omdat het strand, Playa Ortigues van Guardamar, bijzonder druk is in de zomer. De duinen van dit gebied trekken veel toeristen, maar zijn vooral leefgebied voor veel inheemse diersoorten. Daarom moeten bezoekers volgens experts hun verblijf aan zee zorgvuldig plannen en niet alleen ‘zomaar’ door de duinen wandelen, omdat veel mensen het leefgebied in de duinen verstoren.

De experts hebben de 131 eieren van de schildpad naar een veilige plaats gebracht: 100 werden gehuisvest op het strand van een beveiligde zone van het natuurpark Albufera bij Valencia, de 31 andere blijven op het terrein van de Oceanographic Foundation. Daar worden ze door middel van couveuses voorzien van de voor hen beste temperatuur en luchtkwaliteit.

Een team van vrijwilligers waakt vanaf september over het nest op het strand bij Valencia totdat de kleine schildpadden uitkomen. Alle jonge dieren worden vervolgens voor onderzoek naar het Oceanogràfic gebracht. Als ze na drie tot vier dagen in orde zijn, worden ze teruggebracht naar het strand in Guardamar. Op het punt waar de schildpad zijn nest bouwde in de duinen en de eieren legde, worden zijn kleintjes vervolgens vrijgelaten in het wild.

Slechts een paar dagen voordat de schildpad werd gevonden op het strand van Guardamar, ontdekte een persoon op een Jetski een schildpad in de zee bij La Mata, heel dicht bij het bewuste strand, en hij zat verstrikt in een plastic zak. Na het redden van het dier, het was een karetschildpad, haastte de man zich naar de Torrevieja Sailing Club, waar het uit het plastic werd bevrijd. De aanwezigen belden 112 naar de lokale en regionale hulpdiensten, waardoor het protocol gestrande dieren werd geactiveerd. De schildpad maakt het relatief goed. Dieren die in het afval worden gevangen, zijn echter vaak ongezond en mogen volgens het Milieuagentschap van Torrevieja niet terug in het wild worden uitgezet in de Middellandse Zee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button