Schappen bij apotheken voor “afslankmedicijnen” zijn leeg

De vraag naar het nieuwe diabetesmedicijn Ozempic is in Spanje zo groot dat de apotheken leeg zijn gekocht. Dezelfde situatie bestaat in verschillende andere landen in Europa.

Ozempic is in eerste instantie bedoeld voor diabetici, maar veel artsen hebben het medicijn ook voorgeschreven aan zwaarlijvige mensen die geen diabetes type-2 hebben. Dit, gecombineerd met het feit dat de fabrikant Novo Nordisk wat productieproblemen heeft gehad, heeft ertoe geleid dat de Spaanse markt nauwelijks nog dit product heeft.

Er zijn geen studies die aantonen hoe een gezond lichaam in de loop van de tijd reageert op het gebruik van het medicijn, daarom is de mening over het gebruik van Ozempic verdeeld onder artsen. Velen zullen het medicijn niet voorschrijven aan gezonde mensen met overgewicht. Anderen wel.

Obesitas veroorzaakt wereldwijd meer dan vier miljoen doden. In Spanje is het aantal zwaarlijvige mensen de afgelopen jaren sterk toegenomen, en 21,6 procent van de bevolking is per definitie zwaarlijvig.

Alleen voor volwassenen
Ozempic is een voorgevulde pen met vloeistof, die eenmaal per week moet worden geïnjecteerd en die zou moeten helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen (BMI tussen 25 en 29,9). 

Het geneesmiddel zou er onder andere voor moeten zorgen dat men geen trek meer krijgt in eten en drinken. Veel mensen worden misselijk en krijgen diarree met als gevolg dat ze afvallen. Het geneesmiddel mag alleen door volwassenen worden ingenomen.

Er is een nauwe dialoog tussen de fabrikant en het Geneesmiddelenbureau in Spanje om de bevoorradingssituatie te verbeteren.

Back to top button