Home Toerisme In je eentje op vakantie gaan?

In je eentje op vakantie gaan?

door admin
In je eentje op vakantie gaan?

Het was typisch een zomervakantie voor Spaanse gezinnen uit de middenklasse in de jaren zeventig. Ze reden met een volle auto (inclusief oma) tot ze hun bestemming aan de kust bereikten.

Op het strand bleef oma aan de rand van het zeewater, met alleen natte voeten en redelijk aangekleed, terwijl de rest van de familie een duik nam. Ze droegen voor het eerst zwemkleding en stonden versteld van de Noord-Europese toeristen die hun figuur mooier maakten met bikini’s. Een halve eeuw later zijn de reispatronen wezenlijk veranderd. Hoewel veel gezinnen blijven kiezen voor de traditionele formule, heeft de opkomst van goedkope luchtvaartmaatschappijen ervoor gezorgd dat uitjes naar het buitenland snel toenemen. Reizen ligt binnen ieders bereik.

 

Alleenstaanden of eenoudergezinnen

Ook de Spaanse samenleving heeft een facelift ondergaan met de toename van alleenstaanden of eenoudergezinnen. Het gevolg hiervan is een groeiende trend naar solotoerisme. Deze praktijk neemt elk jaar toe. Er zijn duizenden die de stap wagen en zonder gezelschap reizen.

Volgens statista.com heeft in 2022 één op de vier reizigers besloten om zonder gezelschap te reizen. Vrouwen vertegenwoordigen de meerderheid (70% van de individuele boekingen), ongeacht of ze een partner hebben of niet. In het geval van mannen komt het vaker voor dat ze alleen reizen als ze ook alleenstaand zijn.

Saai, riskant, gevaarlijk? Velen zien het zo en durven niet.

IJsland, Malta, Portugal, Kroatië en Spanje worden als de meest geschikte bestemmingen voor individuele reizigers gezien, volgens reizigers en experts in de sector. Volgens gegevens van het Windu-platform was Spanje van alle individuele reserveringen die in 2018 in Europa werden geregistreerd, het tweede land dat de meeste individuele toeristen exporteerde, na Duitsland, dat met 53% het land is met de meeste individuele reizigers.

 

Alleen op vakantie

Saai, riskant, gevaarlijk? Velen zien het zo en durven niet. Allen reizen kan een unieke, verrijkende en zelfs verslavende ervaring zijn. Psychologen zeggen dat veel mensen niet weten hoe ze alleen moeten zijn. Verveling en angst kunnen de overhand krijgen als ze geen gezelschap hebben. Reizen in een groep kan er vaak toe leiden dat reizigers het niet eens zijn over hun interesses. Terwijl sommigen bijvoorbeeld graag vroeg opstaan ​​om renaissancekerken in een Italiaanse stad te zien, staan ​​hun collega’s liever later op om te winkelen of op het strand te liggen. Alleen reizen geeft je de mogelijkheid om van niemand afhankelijk te zijn, je tijd te optimaliseren en je alleen te concentreren op wat je zelf wilt doen.

Paradoxaal genoeg socialiseren we minder wanneer we samen reizen dan wanneer we alleen reizen. De individuele reiziger heeft de neiging zich meer open te stellen en te praten met de rest van de solo-reizigers of met de lokale bevolking die ze onderweg tegenkomen.

 

Velen kiezen ervoor om alleen te reizen maar wel binnen een georganiseerde reis, en zo mensen te kunnen ontmoeten. Er zijn ook apps, zoals Meetup en Geokeda die allerlei activiteiten aanbieden. Van excursies in de buitenlucht tot een avondje stappen of een drankje doen. Deze formule is ideaal voor de soloreiziger die mensen wil ontmoeten en wil deelnemen aan een activiteit in de stad die ze bezoeken.

Wat zou er gebeuren als we alleen op een treinstation staan in een onbekende stad? Het is duidelijk dat het raadzaam is om Engels te kennen. Hoewel het gemakkelijk is om in het Engels te communiceren in landen als Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen, is het in andere landen zoals de Balkan of Japan erg moeilijk om mensen te vinden die weten hoe ze Engels moeten spreken.

Veel hotels hebben geen eenpersoonskamers, dus een enkele gast moet meestal bijna de volledige prijs van een tweepersoonskamer betalen. Als we individuele kamers hebben (kleiner dan tweepersoonskamers en normaal gesproken uitgerust met een bed van 90 of 120 centimeter), kosten ze meestal nét iets minder dan een tweepersoonskamer. En vaak zitten ze ook op ongunstige plekken, zoals naast de lift.

Ook touroperators en bedrijven uit de sector hanteren een ‘toeslag’ voor alleen reizenden. De reden van deze extra kosten is om de prijs van de tweepersoonskamers die ze aanbieden winstgevend te maken. Het is zonder twijfel één van de grote nadelen van alleen reizen. Het alternatief is om geen georganiseerde reizen te nemen waarbij we een toeslag moeten betalen en toevlucht te nemen tot een goedkoper type accommodatie, zoals hostels, waar we ook een kamer kunnen delen met vreemden om het budget aanzienlijk te verlagen

Als er een type accommodatie is dat soloreizigers als gegoten zit, dan is het wel een hostel. Ze hebben de neiging om meer jonge mensen aan te trekken en dus ook de reizigers die alleen op pad gaan. Het zijn meestal kamers met stapelbedden en kluisjes om waardevolle spullen in te deponeren. Gasten kunnen verblijven in mannen-, vrouwen- of gemengde kamers. De capaciteit varieert meestal van vier tot zelfs meer dan twaalf personen. De prijzen zijn erg laag (afhankelijk van de stad kunnen ze variëren tussen de 10 en 30 euro per nacht, en veel bieden ontbijtservice).

De nacht doorbrengen met vreemden klinkt voor velen misschien absurd. Afgezien van de prijs kan het delen van kamers een unieke en perfecte ervaring worden als je alleen reist en mensen wilt ontmoeten. Voor velen is het de essentie van alleen reizen. (Bron: Diario de Ibiza)

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?