Rijbewijs wordt verlengd van 10 naar 15 jaar

Rijbewijs wordt verlengd van 10 naar 15 jaar.
2 mei 2024

Deze zomer zal het Spaanse Ministerie van Transport de termijn voor het verlengen van een rijbewijs wijzigen. Het motief is om de veiligheid op de Spaanse wegen te verbeteren. De voorgestelde wijzigingen zijn goedgekeurd door de verkeersautoriteiten binnen de EU.

De verlenging van rijbewijzen voor personenauto’s wordt verlengd van 10 naar 15 jaar. De verlenging van rijbewijzen voor vrachtwagens en grotere voertuigen wordt teruggebracht van 10 naar 5 jaar.

Gezondheidscontrole

De wijziging voor grote voertuigen houdt in dat voor degenen die in het bezit zijn van dit rijbewijs de rijvaardigheid vaker wordt gecontroleerd, terwijl tegelijkertijd een gezondheidscheck wordt uitgevoerd. Voorheen kende Spanje kortere termijnen tussen de verlenging van rijbewijzen na de leeftijd van 65 jaar. Dit wordt nu geschrapt en hier geldt nu een verlenging van 15 jaar.

Kritiek

Er is kritiek geuit op het feit dat ouderen vaker gecontroleerd zouden moeten worden om hun certificaat te behouden. Deze leeftijdsdiscriminatie is afgeschaft om de mobiliteit en sociale participatie van oudere bestuurders te ondersteunen. Tegelijkertijd moeten artsen vaker de medische vereisten voor deze leeftijdsgroep controleren op het gebied van rijvaardigheid.

De groep vanaf 17 jaar krijgt gelegenheid om te oefenen met autorijden met ouders of anderen die in het bezit zijn van een rijbewijs. Ook zullen digitale rijbewijzen worden geïntroduceerd, die eveneens via de EU zullen worden geïmplementeerd.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio