Restaurant op het eiland wacht nog steeds op sloop

Restaurant op het eiland wacht nog steeds op sloop
11 maart 2024

Het restaurant op het eiland voor de kust van Benidorm wacht nog steeds op de uitvoering van een vonnis uit 2019 om gesloopt te worden, terwijl het al 50 jaar actief is.

Maar vijf jaar later is er nog geen verandering in de toestand van het restaurant. omdat de gerechtelijke molen traag gaat, kunnen ze voorlopig doorgaan met hun activiteiten waarbij ze dagelijks een paar honderd mensen over de vloer krijgen die het eiland bezoeken.

Restaurant met skyline van Benidorm

Het restaurant is in de zomer een bezienswaardigheid voor toeristen en inwoners, waar paella’s worden geserveerd met uitzicht op de baai van Benidorm en de skyline. Het restaurant is open sinds 1968 en de eigenaar is dezelfde als van de boot die dagelijks de bezoeken van en naar het eiland brengt. 

Het sloopbevel van het Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging werd niet binnen de gestelde termijn afgerond, omdat zij daarvoor eerst het bedrijf moesten ontruimen. De eigenaren hebben beroep aangetekend tegen het vonnis. Dit leidde tot meerdere procedures, zoals de vergunningaanvraag bij de gemeente Benidorm. De gemeente weigerde deze alsnog (na 50 jaar) te verlenen. 

Eind februari meldde eldiario.es dat de eerste sectie van de Geschillenkamer van het Hooggerechtshof van de Valenciaanse Gemeenschap het  beroep van de eigenaar tegen de weigering van de vergunning had afgewezen. Een uitspraak die nogmaals de nadruk legt op het ontbreken van vergunningen.

Hoe nu verder

Ze wachten op het controversiële-administratieve beroep dat bij de rechtbank moet worden afgehandeld tegen de resolutie van de Provinciale Kustdienst die instemde met de terugvordering van het bezit en de gemeenteraad van Benidorm opdroeg het gebouw te slopen.

Tegelijkertijd wijzen zij erop dat de vestiging niet over een tijdelijke administratieve concessie beschikt nadat deze bij ministerieel besluit werd geweigerd. Een besluit dat door de Nationale Rechtbank is bekrachtigd. Bovendien heeft ook het restaurant geen activiteitenvergunning.

Hoewel er een sloopbevel voor het restaurant ligt, werd ook een verbouwing tot een milieu-interpretatiecentrum voorgesteld. Een project dat ook niet werd goedgekeurd. Deze actie omvatte de sloop van de terrassen en het gebouw vanwege de blootstelling aan het maritieme milieu en de gevolgen die het met zich meebrengt.

Voorlopig kunnen de toeristen gewoon een hapje en een drankje blijven nuttigen in het restaurant totdat het vonnis definitief en bekrachtigt kan worden. (Bron: Alicante Plaza)

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio