Prijzen van watermeloenen schieten omhoog

Het is de ideale dorstlesser in de zomer. Een watermeloen. Vooral op warme dagen is watermeloen lekker om te eten aangezien de meloen veel vocht bevat. Maar het lijkt erop dat het dit jaar vooral een luxeartikel is geworden. De prijzen zijn verdrievoudigd.

Dit wordt bevestigd door een wandeling door verschillende supermarkten. Dezelfde soort watermeloen kostte dinsdag 1,59 euro per kilo bij Mercadona, Lidl en Salvamas. het type watermeloen, donkergroen en met nauwelijks pitjes, komt het meest voor.

De kosten van de watermeloen zijn in 2022 verdrievoudigd. In juni vorig jaar was de prijs van watermeloen € 0,20/kg, nu is het € 0,72/kg. en de doorsnee meloen met een prijs van € 0,33/kg, naar € 0,94/kg. op dit moment. De meloenen worden vooral gekocht in supermarkten waarbij alleen bij de lidl de prijzen wat lager liggen, maar ook daar een prijsverhoging.
Het is moeilijk om aan een watermeloen te komen zonder minder dan twee euro per kilo te betalen. Daarmee komt een doorsnee exemplaar van 5 kilo op ruim 10 euro. Mensen kopen daarom minder vaak een hele meloen, maar kopen stukken die dan in verhouding ook weer duurder zijn.

Er zijn verschillende redenen voor de prijsverhoging. De productie is met 30 procent gedaald omdat er een slecht voorjaar is geweest waarin er minder opbrengst was en dit zorgt voor prijsdruk en door de warmte van de afgelopen weken is de vraag toegenomen. De boeren hebben ook te maken gehad met prijsstijgingen voor transport en hoge elektriciteitsprijzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button