Politie gaat 300 dossiers onderzoeken voor misbruik van scootmobielen

De gemeente Benidorm heeft deze zomer al meer dan 300 sanctiedossiers voor het misbruik van elektrische steps en scootmobielen op de openbare weg. Dit zijn de eerste resultaten van een controle campagne die tijdens het hoogseizoen door de lokale politie is ontwikkeld en waarbij de politie eerder al waarschuwingen uitdeelde aan gebruikers. Met name de scootmobiel zorgt steeds vaker voor klachten vanwege de hoge snelheid en het vele verkeer op voetgangersplaatsen en plekken waar ze niet mogen rijden of worden geparkeerd.

De verhuur van een scootmobiel voor persoonlijke mobiliteit is een praktijk die de laatste jaren als een lopend vuurtje is gegroeid op toeristische locaties en die in al die tijd niet onomstreden is geweest. Met als dieptepunt het noodlottige ongeval dat afgelopen woensdag in Benidorm gebeurde met een 58-jarige Britse toerist, die stierf en waarin ook haar 8-jarige kleinzoon gewond raakte bij een klif in het natuurpark Serra Gelada.

Dagelijks worden ongeveer 500 gemotoriseerde rolstoelen en scootmobielen verhuurd die, zoals geadverteerd op verschillende websites, iedereen kan huren tegen prijzen variërend van 10 euro per dag tot 50 euro om een ​​week lang van dit voertuig te kunnen genieten. Vooral het Britse publiek maakt hiervan gebruik. Tijdens een wandeling door Benidorm treft u ze snel aan op trottoirs, voetgangersgebieden of wegen. Geparkeerd op de openbare weg of in gebieden die de toegang tot hotels blokkeren.

Benidorm was een pionier als het ging om het reguleren van het gebruik van deze voertuigen, met de goedkeuring van een gemeentelijke verordening bijna tien jaar geleden die, onder andere, de verhuur van deze scootmobielen beperkte tot mensen ouder dan 55 jaar of met duidelijke mobiliteitsproblemen.

Bij autoverhuurbedrijven verplichtten zij de gebruiker om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten of kan de politie boetes opleggen voor rijden onder invloed of te hoge snelheid. Voor scootmobielen waren er geen restricties. Op papier althans, want in de praktijk zijn inbreuken door gebruikers en bepaalde verhuurbedrijven dagelijkse kost en hebben die ook vaak ernstige gevolgen. Dit blijkt uit de gegevens die deze donderdag zijn verstrekt door de wethouder voor handel en burgerveiligheid, Lorenzo Martínez, die heeft verzekerd dat de lokale politie deze zomer tot nu toe meer dan 300 sanctiedossiers heeft geopend voor het oneigenlijk gebruik van skates en scootmobielen, waarvan de boetes kunnen oplopen tot 500 euro.

Een van de overtredingen die tijdens deze politiecampagne zijn ontdekt, is niet alleen de verhuur van dit type voertuig aan mensen die niet voldoen aan de vereisten van de verordening, dat wil zeggen mensen onder de 55 zonder mobiliteitsproblemen, maar ook het feit dat sommige scootmobielen en elektrische rolstoelen niet in optimale omstandigheden zijn of ontbreekt de vereiste documentatie.
Wat de gebruikers betreft, zijn de meest herhaalde overtredingen het te hard rijden, door ongeautoriseerde gebieden rijden of onregelmatig gebruik. Dit is bijvoorbeeld het vervoeren van kinderen of huisdieren op de stoel, zonder enige vorm van bescherming. Ook het parkeren in gebieden waar ze dat niet mogen, wat kan leiden tot verwijdering van het voertuig door de sleepdiensten en het opleveren van een nieuwe boete. (Bron: Diario Informacion)

Back to top button