Ondernemers

Nieuwe regels om Spaanse voedselverspilling tegen te gaan

Officieel gooien de Spanjaarden 31 kilo voedsel per jaar weg, maar in werkelijkheid wordt er nog meer weggegooid. Misschien wordt er wel 70 kilo voedsel weggegooid. Nieuwe regels worden opgesteld en zullen zo snel mogelijk in werking treden.

61 procent van al het voedsel dat in de wereld wordt weggegooid, komt van particuliere huishoudens. De rest wordt weggegooid door restaurants en andere bedrijven. Groenten en fruit worden het meest weggegooid. Respectievelijk 33 en 13,6 procent. Brood en melk worden elk voor vijf procent weggegooid. Meer dan 25 procent van wat wordt weggegooid is kant-en-klaar voedsel, zoals etensresten.

In het nieuwe Spaanse wetsvoorstel krijgen de autoriteiten de mogelijkheid om bedrijven die niet hun best doen om te voorkomen dat voedsel wordt weggegooid, beboet. Restaurants moeten gasten aanmoedigen om eten dat niet is opgegeten in een aparte zak mee naar huis te nemen. Het Amerikaanse fenomeen “Doggy Bag”. De restaurants gaan ook eten weggeven aan voedselbanken en hulporganisaties in plaats van het eten weg te gooien.

Supermarkten zijn verplicht om alle soorten producten te koop aan te bieden met een korting van 40-50 procent wanneer de goederen bijna over de datum zijn. Spanje zal uitgebreide informatiecampagnes lanceren om de houding van mensen te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button