Nieuwe plasticbelasting leidt tot hogere voedselprijzen

Iedereen klaagt dat de voedselprijzen in Spanje het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Vanaf 1 januari stijgen de prijzen nog meer door een nieuwe plastictaks.

De tax op wegwerpverpakkingen gaan omhoog met 0,45 euro per kilo. Dit zal met name het geval zijn voor sommige soorten producten, zoals goederen uit de landbouw, die onder de nieuwe belasting zullen vallen. De achtergrond voor de belasting komt uit de EU. Italië heeft besloten de invoering van de plasticbelasting uit te stellen.

De grote Spaanse supermarktketens Mercadona, Lidl, Dia en Consum hebben berekend dat de totale prijsstijging ca. 30 miljoen euro zal zijn. Naast de plasticbelasting zelf wordt het voor de ketens duurder om plastic afval te verwerken, dus het extra bedrag wordt nóg een stuk groter. Hoeveel daarvan wordt doorberekend aan de consument is niet vastgesteld.

Uit nieuwe berekeningen blijkt dat het zogenaamde Spaanse winkelmandje, bestaande uit 12 basisproducten, nu 2.850 per jaar kost. Vorig jaar was de prijs 2.535 euro.

Back to top button