N-332 is de gevaarlijkste weg aan de Costa Blanca

De N-332 langs de Costa Blanca is berucht. Op verschillende plaatsen in de buurt van Santa Pola gebeuren steeds weer ongelukken. Als je over deze weg rijdt, is het gemakkelijk te zien waarom. De nationale weg N-332 is de kustroute bij uitstek aan de Costa Blanca en loopt door landschappen die echt de moeite waard zijn in de buurt van Santa Pola. Maar daar is ze ook berucht. De reden hiervoor zijn verschillende zogenaamde puntos negros, zwarte stippen, langs het stadsgebied. Jaarlijks veroorzaken ze veel gevaarlijke situaties en ongelukken. Maar vooral in het hoogseizoen met veel zomertoeristen in Spanje is voorzichtigheid geboden op de gevaarlijke N-332 weg. Hoewel er op de route El Altet – Santa Pola een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur geldt, wordt hier flink het gaspedaal ingetrapt.

Een eerste “zwarte” punt is de afslag naar het winkelgebied Gran Alacant. Om te beginnen is de uitgang vrij smal en scherp. Maar het grootste probleem is waarschijnlijk wanneer automobilisten vanuit Gran Alacant via het viaduct de N-332 op willen rijden richting Santa Pola. De invoegstrook is veel te kort. Zeker ook voor het hoogseizoen met aanzienlijk meer verkeer aan de Costa Blanca, moeten auto’s vaak stoppen op de invoegstrook. Automobilisten komen van het viaduct af, nemen een krappe bocht en hebben dan te weinig ruimte om vaart te maken om de weg op te rijden.

Dit zorgt niet alleen voor files, maar is ook gevaarlijk, omdat auto’s die van bovenaf naderen vaak niet zien of er iemand op de rijbaan staat. Met meer auto’s in de zomer als gevolg van het toerisme aan de Costa Blanca, zal het probleem alleen maar erger worden. Maar een verbetering is in zicht, voor bijna 200.000 euro wil het rijk, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de N-332, de invoegstrook binnenkort uitbreiden naar 60 meter. Daarnaast werkt de Spaanse overheid aan het veiliger maken van de wegen. Zo waren er vorig jaar pas nieuwe regels voor het wegverkeer. Een probleem is niet alleen het ontwerp van de weg, maar ook het gedrag van de automobilisten. Op de verdere route naar de stad Santa Pola siert steeds weer een ononderbroken lijn het asfalt, maar het inhaalverbod wordt vaak niet nageleefd. Een ander punt dat ongelukken veroorzaakt.


Gevaarlijke punten bij Santa Pola

De route door het berglandschap lijkt idyllisch en nodigt natuurlijk uit om harder te rijden, maar de inhaalmanoeuvres zijn zeer gevaarlijk. Er zijn andere routes ten zuiden van de Costa Blanca die geschikter zijn voor een ontspannen rit. Verder op de N-332, langs de weg zijn enkele restaurants waarvandaan automobilisten alleen in de rijrichting de weg op mogen rijden. Maar er zijn meer dan genoeg automobilisten die de weg in de andere richting oversteken zodra ze de kans zien. Dergelijke acties maken de toch al gevoelige “zwarte”punten nog gevaarlijker.

Het volgende zwarte punt op de N-332 langs de zuidelijke Costa Blanca is de kruising bij Santa Pola bij het oude Hotel Rocas Blancas. Een kruispunt met een reputatie. Verschillende factoren komen hier samen die deze plek bijzonder gevaarlijk maken: hoogteverschil, bochten, complexe kruisingen. Degenen die uit het dorp komen en naar het zuiden willen rijden, moeten het kruispunt oversteken en via een invoegstrook de rechterrijstrook oprijden. Door het hoogteverschil en de bocht is het kruispunt echter niet voldoende zichtbaar waardoor er vaak ongelukken gebeuren op de weg. Hier komt ooit een rotonde.

De N-332 vanaf Santa Pola biedt ook verdere zwarte punten in het zuiden tot aan de afslag naar La Marina. De weg loopt over de zoutplaatsen en de historische uitkijktoren Torre del Tamarit. Hoewel de route kronkelig is en op veel plaatsen een ononderbroken lijn heeft, zijn er vaak inhaalmanoeuvres. De maximumsnelheid van 60 kilometer per uur wordt meestal niet serieus genomen… De weg lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar de ingang vanaf het uitkijkpunt bij de uitkijktoren heeft een hoog ongevalspotentieel gezien de verraderlijke bocht. Of het nu ervaren chauffeurs of toeristen zijn, de N-332 langs de Costa Blanca bij Santa Pola mag niet achteloos en onderschat worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button