Mogen straks vloeistoffen door de luchthavenbeveiliging in Spanje?

Sommige landen hebben aangekondigd dat de regel van 100 ml vloeistof bij de beveiliging van luchthavens binnenkort mogelijk wordt afgeschaft. Wanneer zal dit kunnen gebeuren op Spaanse luchthavens?

Vloeistoffen zijn sinds 2006 in veel landen over de hele wereld verboden in vliegtuigen, na een mislukt terroristisch complot in een vliegtuig uit Londen waarbij vloeibare explosieven betrokken waren.

Het is nog steeds een dagelijkse ergernis bij de beveiliging van luchthavens om te zien dat mensen flessen water weggooien of proberen zoveel mogelijk flessen van 100 ml in één kleine doorzichtige plastic zak te proppen. Hoewel het vervelend is om je douchegel, shampoos en andere badkamervloeistoffen in containers van 100 ml te moeten overgieten, is het ook de bedoeling dat, wanneer je alleen handbagage hebt, je niet kunt reizen met flessen wijn, potten lokale honing of olijfolie. Elk type gel of pasta is al jaren verboden.

En aangezien het bijzonder gebruikelijk is om alleen met handbagage door Europa te reizen, wordt vaak gezien dat degenen die van en naar Spanje reizen, niet hun favoriete fles, olie of jam van thuis hebben kunnen meenemen of een vloeibaar cadeau hebben moeten achterlaten.

Maar dit zou allemaal kunnen veranderen als een nieuwe verbeterde röntgentechnologie is uitgevonden en over de hele wereld wordt uitgerold. In maart 2022 kondigde de Transportation Security Administration (TSA) in de VS aan dat het voor een aantal van zijn luchthavens nieuwe röntgensystemen had aangeschaft.

Vervolgens zei Ierland in november 2022 dat het deze nieuwe machines zou testen op luchthavens in Dublin en Cork, waardoor mogelijk een einde zou komen aan de regel van 100 ml vloeistof, evenals de noodzaak om laptops uit tassen te halen. Medio december 2022 kondigde ook de Britse regering aan deze technologie te gaan gebruiken en dat deze veiligheidsregels op haar luchthavens vanaf juni 2024 zouden worden afgeschaft. De verbeterde röntgenapparaten worden ook in Nederland uitgerold.

Wat betekent dit voor Spanje?

Begin december kondigde Tomás Melgar, directeur van de luchthaven van Palma op Mallorca, aan dat Mallorca na de renovatie de eerste luchthaven in Spanje zou worden die deze nieuwe röntgenapparatuur zou hebben en de regel van 100 ml vloeistof zou afschaffen. De luchthaven zal worden uitgerust met modernere technologie op het gebied van veiligheid en kwaliteit, wat betekent dat passagiers geen items uit hun handbagage hoeven te halen, inclusief vloeistoffen of elektronische apparaten, zoals computers.

Momenteel is er niets meer bekend over wanneer de rest van Spanje deze nieuwe scanners zal krijgen. Noch de luchthavengroep AENA, noch het ministerie van Openbare Werken hebben tot nu toe een verklaring vrijgegeven. Spanje introduceert ze mogelijk tegelijkertijd met het VK in 2024 of we moeten misschien wat langer wachten, tot 2026, wanneer het erop lijkt dat ze in ieder geval operationeel zullen zijn op Mallorca.

Back to top button