Verkeer

Mogelijk toch weer snel betalen voor snelwegen, twee jaar na afschaffing tol

De regering handhaaft haar voornemen om een ​​betalingssysteem op te zetten voor het gebruik van de snelwegen, een maatregel die een grote impact zou hebben op de dagelijkse mobiliteit in de provincie Alicante, al wil ze voorlopig niet zeggen hoe dat zal gebeuren.


De schaduw van de snelwegtol keert terug slechts een jaar nadat de AP-7 gratis is geworden. Het hoofd van de uitvoerende macht, Pedro Sánchez, heeft de afgelopen weken in het parlement ontkend dat er tol gaat worden geheven. Op veel stukken snelweg, waaronder tussen Barcelona en Alicante was het de afgelopen twee en half jaar grotendeels gratis geworden.

Op 1 maart keurde de Ministerraad het voorontwerp van de Wet Duurzame Mobiliteit goed. De tekst stelt dat er een systeem zal worden gecreëerd om het onderhoud van de vervoersinfrastructuur te ondersteunen.

De 13e aanvullende bepaling stelt met name dat “de regering een studie van alternatieven zal presenteren die de verschillende haalbare opties zal analyseren om een ​​financieringsmechanisme op te zetten dat het mogelijk maakt, ten minste gedeeltelijk, de nodige middelen te garanderen voor adequaat onderhoud van het wegennet in goede staat”. Er zal op de een of andere manier een betaling plaatsvinden, maar het is nog niet bekend op welke manier of vanaf wanneer .

De hypothese van de terugkeer van tolgelden of de toepassing van een andere betaalmethode is al onderwerp van discussie vanaf het moment dat snelwegen begonnen te worden geliberaliseerd, eind 2019.

In ieder geval kan het feit dat Pedro Sánchez afgelopen februari in de Senaat verzekerde dat er geen tol op snelwegen zou komen, een aanwijzing kunnen zijn dat de formule niet de klassieke manier van tolpoortjes zal zijn met een slagboom en betaling ter plaatse.

Men denkt waarschijnlijk aan een “eurovignet“, dat in meerdere EU-landen zoals België, Luxemburg en Nederland wordt toegepast op zware voertuigen die over de snelwegen rijden. Of zoals in Portugal, waar sinds 2010 alle voertuigen voor het rijden op snelwegen via een elektronisch tolsysteem worden belast.

Hoe het ook zij, het lijkt steeds duidelijker dat er op de een of andere manier een vergoeding voor het gebruik van de snelwegen zal komen. Een maatregel die erg impopulair is bij het publiek en vooral voor de transportsector, en dat nog meer in de huidige context van stijgende brandstofprijzen.

De snelweg A-636, in Gipuzkoa, zou als model kunnen dienen voor het nieuwe betaalsysteem in heel Spanje, aangezien er al elektrische tol wordt geheven op alle voertuigen die erop rijden, behalve motorfietsen

Om op de A-636 te reizen is het verplicht om geregistreerd te zijn in het elektronische tolsysteem van de Spaanse snelwegen, of in het specifieke systeem van deze Gipuzkoa-weg. En zo niet, dan moet u het kenteken van het voertuig registreren voordat u de reis maakt . Anders wordt de bestuurder blootgesteld aan sancties.

De weg heeft geen tolpoortjes, maar langs de route zijn er verschillende punten die de kentekenplaten lezen van alle voertuigen die daar langs rijden. Dit is in grote lijnen ook het systeem dat op Portugese snelwegen wordt toegepast. (Bron: Diario informacion)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button