Horeca

“Menu del dia” viert zijn 56ste verjaardag

Het is deze week de verjaardag van het “Menu del dia”. Deze week bestaat dit menu exact 56 jaar. Het schoolbord met wit krijt staat bij veel restaurants, cafetaria’s en bars in Spanje op de stoep. De boodschap is kort en krachtig met wat er deze dag voor een lage prijs gegeten kan worden en veel voorbijgangers naar binnen trekt.

In maart 1965 droeg Francisco Franco zijn minister van Toerisme, Manuel Fraga, op om een ​​gestandaardiseerd menu tegen een vaste prijs te introduceren. Fraga nam het initiatief van Franco serieus en voerde het plan uit. Manuel Fraga was enkele jaren minister onder generaal Franco en werd later een belangrijk persoon tijdens de overgang van dictatuur naar democratie. In de geschiedenisboeken is Fraga dus bekend van “El Meny Turistico”.

Op 29 maart 1965 werd bij wet ingevoerd dat “El Menu Turistco” in alle restaurants verkrijgbaar moest zijn.

post-image-3

Franco wilde één van de vele goede kanten van Spanje laten zien, namelijk de keuken. Van 1959 tot 1965 was het aantal toeristen naar Spanje gestegen van 2,9 miljoen naar 11,1 miljoen. In 2019 kwamen bijna 80 miljoen mensen naar Spanje. Op 29 maart 1965 werd bij wet ingevoerd dat “El Menu Turistco” (later in de jaren 70 “Menu del Dia”) in alle restaurants verkrijgbaar moest zijn. De wet werd in 2010 ingetrokken, maar zelfs op vrijwillige basis leeft de regeling nog steeds voort in alle Spaanse steden.
Uiteindelijk werd dit menu net zo populair bij werkende mensen in Spanje als bij toeristen. De menu’s waren goedkoop en bevatten veel voedzaam voedsel. Het beviel de werknemers goed, aangezien ze lange dagen werkten met een lunchpauze van twee uur midden op de dag.

Drie gerechtenpost-image-1

Traditioneel bestaat dit menu uit drie gerechten, maar ook uit drankjes. Dit laatste kan op sommige plaatsen bovenop de vaste prijs komen. “Het menu van vandaag” heeft drie gerechten; “primero plato”, “segundo plato” en “postre”. In de praktijk een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Vaak krijg je een mandje met vers brood erbij. U kunt voor alle gerechten kiezen uit een aantal opties. De ingrediënten zijn vaak seizoensgebonden, dus het voorgerecht kan warme soep zijn in de winter en gazpacho in de zomer. Vlees of vis als hoofdgerecht komt vrij vaak voor en ijs, pudding of pannenkoek als toetje. De meeste restaurants hebben een glas bier, wijn of mineraalwater bij de prijs inbegrepen. Koffie komt er meestal apart bij. In 2021 is de prijs gemiddeld 10-12 euro, maar je kunt het menu ook tegenkomen voor 8 euro of tot wel 15 euro. Een beetje afhankelijk van de locatie en de grootte van de gerechten. Het is in ieder geval goedkoop! Hoewel het in het verleden veel goedkoper was. In 2002 was de gemiddelde prijs 1.000 peseta’s, oftewel 6 euro.

Het aantal Spaanse restaurants met het “Menu del Dia” is enigszins afgenomen, maar in ruil daarvoor hebben Chinese, Indiase, Libanese en andere nationaliteiten de traditie van een goedkoop menu overgenomen. Het is niet ongewoon om te zien dat een Chinees restaurant het “driegangenmenu” aanbiedt voor 7,95 euro. Het Spaanse driegangenmenu kreeg ook sterke concurrentie van McDonalds en andere fastfoodketens, pizza- en kebabwinkels en sushi. Echter, de charme van het eten van het “Menu del Dia” is bij een Spaanse horeca gelegenheid, het best op zijn plek.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button