Man ontdekt miljoenen peseta’s maar is te laat om in te wisselen

Tono Pineiro, woonachtig in Valencia, had dit jaar een opmerkelijk vondst gedaan bij het verbouwen van zijn pas aangekochte huis. Hij vond in eerste instantie twee Nesquik blikken met briefjes van 5000 peseta’s. En daar kwamen nog een paar blikken bij. In totaal 9 miljoen peseta’s wat overeen komt met 54.000 euro. Maar na de enorme vreugde kwam de teleurstelling. De deadline voor het omwisselen van de oude munteenheid is nét verstreken.

Er wordt gezegd dat het de fabrieksarbeider en veehandelaar Manuel do Xentes was, die eigenaar was van het oude pand dat Pineiro kocht om er een resort te beginnen. Dit pand stond al decennia leeg.

De gevonden bankbiljetten zijn 5.000 peseta biljetten ‘s uit het jaar 1979. Ze waren nog erg mooi en glad gestreken. De blikken Nesquik hielden het vocht buiten de deur. Andere biljetten waren uitgegeven in de jaren 50 en voor verzamelaars minder interessant.

In de nasleep van het nieuws is de zoon van een man die peseta-biljetten ontwierp naar voren gekomen en denkt dat de biljetten jaren geleden uit het kantoor van zijn vader waren gestolen.

De peseta-biljetten hebben alleen nog maar een waarde voor munten- en bankbiljettenverzamelaars. Europa stapte over op de Euro en op 1 juli 2021 stelde de gouverneur van de Spaanse centrale bank de einddatum vast voor de omwisseling van peseta’s. Er zijn nog steeds 1,6 miljard peseta’s die niet zijn ingewisseld. (Bron: El Progreso)

Back to top button