Verkeer & OV

Mag je een drone neerhalen als het filmopnames maakt?

Sinds december 2017 is in Spanje het Koninklijk Besluit Koninklijk Besluit 1036/2017 van kracht, dat de regels en wetgeving voor het vliegen met een drone verduidelijkt. Misschien ben je wel drones tegengekomen die over je huis vlogen of misschien boven het zwembad. Kunnen we proberen hem neer te halen met een jachtgeweer of een ander voorwerp waardoor hij uit de lucht valt? De vraag die je moet stellen: Is het een daad van zelfverdediging?

” Als we agressie willen afweren, nemen we onze toevlucht tot geweld, dan spreken we van zelfverdediging of legitieme verdediging. Is dit zelfverdediging en staat dit in verhouding tot de daad? “

Over het neerschieten van een drone als een daad van zelfverdediging bestaat geen jurisprudentie. Sergio Carrasco, een advocaat gespecialiseerd in nieuwe technologieën, wijst erop dat er zelfs beslissingen zijn die het tegendeel beweren. De FAA beschrijft het neerschieten van drones als een federale misdaad waarop dezelfde straf staat als het neerschieten van elk ander vliegtuig . Dit betekent dat, als je merkt dat iemand met een drone boven je terrein aan het opnemen is, je geen shotgun kunt gebruiken.

Evenmin kunnen we het recht op privacy verdedigen om een ​​drone neer te halen. Als we denken dat iemand ons met een drone in de gaten houdt, moeten we dit melden aan de autoriteiten, ongeacht of het een openbare of privéruimte is waar u de drone ziet. Om de klacht te begeleiden, moet er zoveel mogelijk informatie zijn, zoals een video van de dronevlucht. Het is in elk geval handig om gelijk de politie te bellen. Bent u bij een evenement, dan mag een commerciële partij die de drone vliegt opnames maken en gebruiken.

Maar vliegt de drone dan niet boven uw eigen grond? Helaas, maar de lucht boven uw grond is niet oneindig van u. Het luchtruim is eigendom van de staat, niet zozeer van grondeigenaren.

(Bron: Xataka)

Aktueel

to Top