Maatregelen voor energiebesparing voor winkels vrijwel onmogelijk

De handelsvereniging van Benidorm (Aico) heeft geconcludeerd dat de regels die worden opgelegd aan iedereen om energie te besparen, via de nieuwe energiewet, praktisch “onmogelijk” zijn om toe te passen in toeristische bestemmingen zoals Benidorm. Vooral winkeliers zitten met een groot probleem.

Nadat ze net zijn bekomen van de corona-periode en de grote personeelstekorten, dienen de volgende problemen alweer aan. Er is namelijk een nieuwe energiewet aangenomen die vergaande gevolgen heeft voor burgers, bedrijfsleven en dus ook veel winkeliers.

Om deze reden zal de handelsvereniging een brief sturen naar de president van de Generalitat, Ximo Puig, om overeenstemming te bereiken over alternatieve of aanvullende acties. Op deze manier legt de vereniging één voor één uit met welke moeilijkheden bedrijven zullen worden geconfronteerd om de maatregelen toe te passen. Wat betreft de limieten voor de luchttemperatuur (Airco’s mogen in de zomer niet lager dan 27 graden worden afgesteld en in de winter mag de verwarming niet hoger dan 19 graden). Aico is van mening dat het een “anti-commerciële” beslissing is wat de ondernemers op flinke kosten zal jagen en dat in deze moeilijke tijden de concurrentie met online-shopping toch al groot is.

Winkels moeten voor een gesloten deursysteem gaan kiezen. Dus al die winkels aan bijvoorbeeld de Avenida del Mediterráneo, met open winkelpuien, moeten daar nu een deur in zetten om de temperatuur te regelen. Nu hebben zij vaak een afsluiting voor de nacht die niet geschikt is om ook overdag te gebruiken. Bovendien vinden de winkeliers dat het een groot effect heeft op het publiek dat niet meer even makkelijk de winkel inloopt als ze eerst een deur moeten openen. Denk aan de vele kleding en souvenir winkels.

Een ander punt van de nieuwe energiewet is om vanaf 10 augustus om 22:00 uur de lichten in de etalages uit te doen. “Een etablissement zonder etalage is als een voertuig ‘s nachts zonder koplampen, je kunt het niet zien”. De wijziging van de temperatuurlimieten gaat in vanaf 10 augustus en blijft van kracht tot 1 november 2023. (Bron: Alicante Plaza)

Back to top button