Is er een wetenschap om de Spaanse ‘El Gordo’ kerstloterij te winnen?

Het is één van de belangrijkste dagen in Spanje en de overgrote meerderheid van de Spanjaarden neemt deel in de hoop op een grote prijs die hun leven zal veranderen. Dus hoe komt het dat veel mensen urenlang in de rij staan ​​bij specifieke loterijverkooppunten? Waarom lijken de winnaars vaak op dezelfde plaatsen te zijn? Is er eigenlijk een verborgen formule om ‘El Gordo’ te winnen?

In december staan ​​duizenden mensen in de rij. Ze wachten urenlang. Waar staan ​​ze voor in de rij? Een nieuwe iPhone-release? Een superaanbieding? Als je al een tijdje in Spanje woont, weet je waarschijnlijk dat ze wachten om kaartjes te kopen voor El Gordo: de Dikke in zijn meest letterlijke vertaling, maar dan wel in de betekenis van de grootste of ‘dikste’ loterijprijs.

El Gordo is de grootste nationale loterij van Spanje en tijdens de kerstperiode is het land in de greep van de Gordo -manie. Naar schatting speelt ongeveer 70 procent van de Spanjaarden tussen 18 en 75 jaar elk jaar mee. Het heeft een lange geschiedenis: sinds 1812 is er elk jaar een El Gordo-trekking (op 22 december).

Rond kerst hoor je veel mensen Ojalá me toque El Gordo zeggen  (ik hoop dat de Dikke me raakt), zo zeg je in het Spaans dat je hoopt dat je de jackpot wint. De staat verkoopt elk jaar kaartjes ter waarde van maar liefst € 2,5 miljard, en het prijzengeld van 2022 zal in totaal € 2,4 miljard bedragen, waarbij de hoofdprijs van € 680 miljoen wordt gedeeld door iedereen met de winnende nummers. Normaal gesproken komt dat neer op ongeveer € 400.000 per persoon, met als tweede prijs € 125.000 en de derde prijs € 50.000. Er zijn ook vierde prijzen (€ 20.000 per décimo , of persoon), acht vijfde prijzen (€ 6.000 per décimo ) en 1.794 prijzen van € 100 per décimo .

Wat zijn de meest voorkomende trucs en bijgeloof voor de winnaars?

Met zoveel loterijmanie en geld op het spel, zijn er in de loop van de tijd een hele reeks trucs en bijgeloof ontstaan, waar volgens de officiële kerst loterij-website eerdere grote winnaars bij zweren. Een gele kaars aansteken, het kaartje op de rug van een zwarte kat wrijven, of op het hoofd van een kale man, en met de linkervoet de drempel van de winkel oversteken zijn enkele van de meest bekende bijgeloof tactieken. Veel Spanjaarden gebruiken kaarsen, gouden munten en spelden voor geluk, en in sommige Spaanse regio’s, zoals Galicië, laten velen hun kaartje naast een hoefijzer liggen voor geluk.

Maar vanwege de populariteit van El Gordo in heel Spanje en het grote aantal mensen dat loten koopt, is het ticketingsysteem behoorlijk ingewikkeld en verschilt het van andere nationale loterijen.

Je kunt niet zomaar een krantenwinkel binnengaan en de nummers die je wilt wegkrabben. In plaats daarvan hebben specifiek door de staat beheerde loterijwinkels bepaalde nummers beschikbaar en daarom komen de grote winnaars meestal uit hetzelfde gebied: veel mensen hebben door de jaren heen loten gekocht bij dezelfde winkel die alle winnende loten heeft.

Dat betekent dat de winnaars af en toe geconcentreerd kunnen zijn in een bepaalde stad of wijk, zoals toen in 2011 het kleine Spaanse dorpje Sodeto in Huesca de beroemde El Gordo won, waarbij op één na alle 250 inwoners een loterijticket hadden gekocht.

Dat was de eerste keer in de 200-jarige geschiedenis van de loterij dat een enkel dorp de prijs had gewonnen, maar aangezien loterijwinkels meestal de volledige aanvulling van een bepaald nummer krijgen toegewezen, is het gebruikelijk dat clusters van winnaarstickets uit dezelfde gebied of loterijwinkel.

Welke regio’s en specifieke loterijadministraties zijn de grootste winnaars?

Het toekennen van bepaalde nummers aan bepaalde winkels betekent dat als u een bepaald nummer wilt ‘spelen’, u mogelijk moet reizen of ze online moet proberen te bemachtigen. Historisch gezien heeft Madrid het meeste succes gehad, met 89 Gordo- winnaars, en Andalusië een goede tweede met 77. Op de derde plaats komt Catalonië, met 64 winnaars.

Er zijn verschillende andere bekende loterijwinkels in heel Spanje waarvan wordt aangenomen dat ze geluk hebben en die tot december in de rij staan, waaronder La Bruixa d’Or in Lleida, Lotería Valdés in Barcelona, ​​Lotería Ormaechea in Bilbao en Lotería Manises in Valencia.

Zoals El Gordo werkt, is het eigenlijk heel logisch dat, als specifieke loterijwinkels de meeste loten verkopen, zij de meeste prijzen winnen. Zo gaven hoopvolle winnaars in Alicante vorig jaar meer dan 106,5 miljoen euro uit aan tickets en tussen 2006 en 2012 werd daar vijf keer de eerste prijs gewonnen. Aan de andere kant van het spectrum gaf Badajoz slechts € 22 miljoen uit en heeft sinds 2000 slechts één jackpotwinnaar gehad. (Bron: The Local)

Back to top button