Wonen

In deze steden is het de moeite waard om te huren in plaats van te kopen

Slechts in elf Spaanse steden is het de moeite waard om te kiezen voor huren in plaats van een huis te kopen, blijkt uit een onderzoek van UVE Evaluations waarin 107 Spaanse steden zijn geanalyseerd. Deze analyse is uitgevoerd door de hypotheekbetaling te berekenen die overeenkomt met een lening van 80% van de waarde van het aanbod, met een looptijd van 24,58 jaar en een rentepercentage van 1,52%, waarbij als referentie de gemiddelde waarde van juni is gepubliceerd door de Spaanse Hypotheekvereniging en Idealista.

Op basis van deze gegevens wordt vastgesteld dat een quotum hoger dan 85% een redelijk betrouwbare indicator is dat huren waarschijnlijk de beste optie is in een bepaalde gemeente. Dit percentage vloeit voort uit het delen van de eenheidshypotheekbetaling door de eenheidshuur.
Concreet zijn de gemeenten waar huren voordeliger is dan kopen: San Sebastián, Getxo, Sant Cugat del Vallès, Marbella, Palma de Mallorca, Alcobendas, Majadahonda, Pozuelo de Alarcón, Barcelona, ​​​​La Coruña en Santiago de Compostella. In een andere reeks gemeenten, zoals Orihuela, Málaga, Torrevieja en Benidorm.


Zoals uitgelegd door UVE, anticipeert de scherpe daling van het huuraanbod sinds juni 2021 in de dichtstbevolkte steden op sterke stijgingen van de huurprijs. Dit wordt een groot obstakel voor jonge starters op de woningmarkt, omdat een groot spaarvermogen nodig is om het deel dat niet door de banken wordt gefinancierd te kunnen overbruggen. De woningwet heeft geleid tot een breed debat over de maatregelen om de huur te verlagen en de vooruitzichten niet hoopvol zijn voor starters, volgens Germán Pérez Barrio, voorzitter van UVE Evaluations.


Zo wees hij erop dat kopen een oplossing zou kunnen zijn, maar zeer moeilijk, aangezien een jongere die voor de eerste keer koopt 31% of 32% van de prijs van het huis dat hij gaat kopen moet hebben gespaard, plus 11 of 12% voor belastingen en andere kosten die verband houden met de aankoop. Daarom heeft Pérez Barrio erop gewezen dat het noodzakelijk is om alternatieve maatregelen voor huurregulering te beschermen, gebaseerd op het vergemakkelijken van de aankoop door middel van staatsgaranties die financiering van meer dan 80% van de aankoopprijs mogelijk maken. (Bron: Europa Press)

plaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button