Home Wist u dat? Historie van het kruis van Benidorm

Historie van het kruis van Benidorm

door admin
Het kruis van Benidorm

La Cruz is een monumentaal kruis dat werd geplaatst op de top van de Sierra Helada in 1961. De kerkelijke organisatie van Benidorm wilde een dag waaraan alle inwoners van de gemeente konden deelnemen.

Om te laten zien dat de inwoners niet zo lichtzinnig of zondig waren als ze zich soms voordeden, vervoerden ze het kruis op hun schouders vanaf de kerk van San Jaime en Santa Ana en plantten zij het grote houten kruis, gemaakt van balken en oude elektriciteitspalen, op de top van de berg, aan de oostkant van Benidorm.

Deze katholieke missie was bedoeld om de stad te verlossen van haar reputatie als zondaar. Zeker toen men vanaf 1953 in Bikini, half bloot over straat mocht lopen. Deze dag werd de “Dag van Vergeving” genoemd en vond plaats in de laatste week van december van het jaar 1961.

Het diende zowel om het katholieke geloof in de bevolking te versterken, als om het slechte imago van Benidorm door omringende gemeenten en organisaties, de mond te snoeren. De voormalige burgemeester van Benidorm tussen 1950 en 1967, Pedro Zaragoza Orts kreeg de goedkeuring van de Franco-regering om het gebruik van bikini’s op de stranden van Benidorm toe te staan, een kledingstuk dat in die tijd als zondig werd beschouwd. Als straf dreigde de bisschop van Orihuela-Alicante bij de ingang van de stad een bord op te hangen met de tekst ‘El Infierno’ (De Hel).

EEN HEVIGE STORM

In 1975 werd het kruis geveld door een stevige storm en werd vervangen door een nieuwe. Het monument was toen al enorm populair geworden en maakte het deel uit van een belangrijk stukje Benidorm. In de loop van de tijd is het kruis gerenoveerd en momenteel staat er een metalen structuur die ‘s avonds verlicht is en van ver prima te zien is.

Nu is het kruis gemaakt van metaal en het is een plek die veel liefhebbers van de stad kiezen om hun as te laten uitstrooien, zodat ze voor eeuwig kunnen rusten in de stad die hen zoveel vreugde heeft gegeven. Daarom zal iedereen die het bezoekt zien dat het ook bedekt is met gedenkplaten die toeristen en lokale bewoners hebben geplaatst ter nagedachtenis aan hun dierbaren.

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?