Historisch Hotel Delfín in Benidorm gaat gesloopt worden voor woontoren

Benidorm wacht op één van de historische momenten van de stad: de sloop van één van de eerste hotels die werden gebouwd en die het toerisme een boost gaf in een kleine gemeente die begon te ontstaan, begin jaren 50. Promotor Goya Real Estate gaat het Gran Hotel Delfín afbreken om er een nieuwe residentie te bouwen, opvallender dan de onlangs geopende Delfin Tower, waarvan ze ook eigenaar zijn. 

De procedure is echter voorlopig opgeschort: tot ze groen licht krijgen van de Provinciale Kustdienst Costas. Het is immers een populaire locatie: eerste lijn met uitzicht op zee, in het Poniente-gebied, minder druk en toeristisch dan Levante. Juist omdat het zo dicht bij het strand ligt, zal Costas de sloop moeten goedkeuren omdat een deel waar het zwembad zich bevindt, wordt beïnvloed door de afbakening die in 2005 is goedgekeurd en die nog steeds operationeel is.

Symbool

De Delfin Tower is een van de herkenningspunten van de skyline van Benidorm geworden. De stad evolueert en voor het historische hotel lijkt geen plaats meer te zijn. Het staat bekend als één van de symbolen van de eerste jaren van het toerisme in de stad. Sinds 1963 is het één van de meest luxueuze in de gemeente, waar alle artiesten en beroemdheden wilden blijven in de hoogconjunctuur van de jaren 60.

Oude ansichtkaart met het historische hotel

De dolfijnmuurschildering op de achtergevel is sinds de inhuldiging een icoon en trok enorm de aandacht. Zoals de historicus Francisco Amillo in zijn publicaties vertelt, was de oprichter van het hotel Felipe Pastor González, die ook het hotel Los Dálmatas bouwde. “Je betreedt op goud”, zei hij tegen zijn vrouw en metgezellen in de zomer van 1957 toen hij het perceel in kwestie te koop zag staan. Een visionair. In die tijd was Benidorm een ​​kleine stad met 3.000 inwoners en nauwelijks stedelijke ontwikkeling. Toen de bouw vijf jaar later begon, waren er al 22 hotels en tweemaal zoveel inwoners. Maar de meeste in Levante of het centrum, wat de locatie van de accommodatie een natuurlijker en rustiger karakter gaf.

De huidige situatie van de gemeente betekent nu dat het hotelbedden verliest en een nieuw luxe appartementengebouw krijgt. (Bron: Alicante Plaza)

Back to top button