Het kruis van Benidorm

Het kruis van Benidorm in 1961
22 april 2024

Op 217 meter hoogte vinden we op de Mirador de la Cruz, in het natuurpark Serra Gelada, het kruis van Benidorm. Dagelijks wandelen er mensen naartoe om na wat rek- en strek oefeningen weer terug te keren. Veel mensen komen er ook om dierbaren te gedenken. Maar het is vooral een plek waar je indrukwekkende panoramische uitzichten op de stad, de kust en de bergen krijgt.

La Cruz is een monumentaal kruis dat werd geplaatst op de top van de Sierra Helada in 1961. De kerkelijke organisatie van Benidorm wilde een dag waaraan alle inwoners van de gemeente konden deelnemen. Om te laten zien dat de inwoners niet zo lichtzinnig of zondig waren als ze zich soms voordeden, vervoerden ze het kruis op hun schouders vanaf de kerk van San Jaime en Santa Ana en plantten zij het grote houten kruis, gemaakt van balken en oude elektriciteitspalen, op de top van de berg, aan de oostkant van Benidorm.

Het kruis van Benidorm in 1961

Deze katholieke missie was bedoeld om de stad te verlossen van haar reputatie als zondaar. Zeker toen men vanaf 1953 in Bikini, half bloot over straat mocht lopen. Deze dag werd de “Dag van Vergeving” genoemd en vond plaats in de laatste week van december 1961. Het diende zowel om het katholieke geloof in de bevolking te versterken, als om het slechte imago van Benidorm door omringende gemeenten en organisaties, de mond te snoeren. De voormalige burgemeester van Benidorm tussen 1950 en 1967, Pedro Zaragoza Orts kreeg de goedkeuring van de Franco-regering om het gebruik van bikini’s op de stranden van Benidorm toe te staan, een kledingstuk dat in die tijd als zondig werd beschouwd. Als straf dreigde de bisschop van Orihuela-Alicante bij de ingang van de stad een bord op te hangen met de tekst ‘El Infierno’ (De Hel).

EEN HEVIGE STORM

In 1975 werd het kruis geveld door een stevige storm en werd vervangen door een nieuwe. Het monument was toen al enorm populair geworden en maakte het deel uit van een belangrijk stukje Benidorm. In de loop van de tijd is het kruis gerenoveerd en momenteel staat er een metalen structuur die ‘s avonds verlicht is en van ver prima te zien is.

Nu is het kruis gemaakt van metaal en het is een plek die veel liefhebbers van de stad kiezen om hun as te laten uitstrooien, zodat ze voor eeuwig kunnen rusten in de stad die hen zoveel vreugde heeft gegeven. Daarom zal iedereen die het bezoekt zien dat het ook bedekt is met gedenkplaten die toeristen en lokale bewoners hebben geplaatst ter nagedachtenis aan hun dierbaren.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio