Costa Blanca

Het hoogtepunt moet nog komen: de 3 koningen

In Spanje is Dia de Reyes Magos, 6 januari, het einde van een lange en gezellige kerstperiode en voor kinderen is dit ook het hoogtepunt van Kerstmis. Het feest zelf begint de avond ervoor, op 5 januari met de heilige drie koningen, gekleed in kleurrijke oosterse kostuums, die de stad binnenrijden, met geschenken die later op de avond aan alle lieve kinderen zullen worden uitgedeeld. Dit feest is heel erg vergelijkbaar met ons sinterklaasfeest.

Ze delen snoep uit aan kinderen die langs de weg, de intocht bekijken. Ibi, het kleine speelgoedstadje op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Alicante, beweert dat ze nu de geboorteplaats van de Heilige Drie Koningen zijn geworden. Ze hebben daar ook het huis gebouwd voor de beroemde koningen, Casa de los Reyes Magos.

Voordat de kinderen op 5 januari naar bed gaan, moeten ze hun schoenen poetsen en bij de voordeur zetten, want net als bij het schoen zetten in de sinterklaasperiode, komen de koningen later op de avond cadeautjes in de schoenen stoppen. Ook zetten de kinderen water en stro voor de kamelen, en koekjes en wijn voor de koningen neer.

6 januari is een feestdag in Spanje met familie en samen lekker eten. Op tafel staat ook altijd een taart, Roscón de Reyes, ook een Rosca de Reyes, een ronde cake, versierd met gekonfijte vruchten. In de taart zit een klein stukje speelgoed. Er moet ook een soort boon in de cake zitten. Degene die het krijgt, wordt de koning (of koningin) van de avond, degene die het vindt, moet de Roscón de Reyes van volgend jaar kopen.

Kinderen krijgen meestal ook cadeautjes op kerstavond, maar de Dag van de Heilige Drie Koningen is nog steeds het hoogtepunt van Kerstmis voor de kinderen. Deze dag is ook één van de heiligste dagen van het jaar. Met de komst van de Koningen en de uitverkoop, zullen deze week de winkelstraten vullen met mensen die op zoek zijn naar het beste cadeau. (bron: buzonreyesmagos)

In Alfas del Pi is er een optocht te zien op 5 januari:

plaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button