Hepatitis A gevonden in aardbeien uit Marokko

Hepatitis A gevonden in aardbeien uit Marokko
8 maart 2024

Als je aardbeien uit Marokko koopt, is de kans groot dat ze hepatitis A bevatten. Het waarschuwingssysteem van de EU, luidt de noodklok en vraagt ​​mensen deze aardbeien niet te eten. De situatie wordt omschreven als ‘zeer ernstig’. Ook nadat je de aardbeien hebt gewassen, kan het virus nog in de aardbeien zitten.

Tijdens een steekproef tijdens het transport van de aardbeien bij de Spaanse grens werd hepatitis A geconstateerd. Hepatitis A is een virusziekte die de lever aantast en ontstekingen kan veroorzaken. De Spaanse consumentenorganisatie FACUA bekritiseert de EU omdat ze te spaarzaam is met de informatie over deze gevallen.

Vervuild water?

De aardbeiplanten en de aardbeien zelf, zijn mogelijk bewaterd met verontreinigd water. De Spaanse regering heeft de autoriteiten in Marokko benaderd en om opheldering gevraagd. De landbouwvereniging Asaja eist nu dat alle uit Marokko geïmporteerde aardbeien grondig worden onderzocht en dat de controle wordt uitgebreid naar andere groenten en fruit uit derde landen. De vereniging is van mening dat de gezondheid van mensen op het spel staat en dat het belangrijker dan ooit is om de voedselveiligheid te waarborgen.

Import een probleem
In totaal zijn er dit jaar 47 gevallen geweest waarin groenten en fruit uit Marokko zijn tegengehouden. Spaanse boeren willen dat alles wat uit Marokko geïmporteerd wordt, gecontroleerd wordt. Tegenwoordig wordt slechts 10 procent gecontroleerd via steekproeven. De rest komt binnen via de haven van Algeciras of over land.

Controle op geïmporteerde landbouwproducten is een grote uitdaging: citroenen uit Zuid-Afrika en sinaasappelen uit Egypte en Turkije bleken onlangs niet aan de normale kwaliteitsnormen te voldoen. (Bron: El Pais)

  • https://mscp2.live-streams.nl:8242/live
  • Benidorm Nieuws