Home Overig Nieuws Gemeenschappelijke zwembaden vaak het toneel van burenruzies

Gemeenschappelijke zwembaden vaak het toneel van burenruzies

door admin
Gemeenschappelijke zwembaden vaak het toneel van burenruzies

Gemeenschappelijke zwembaden zijn vaak het toneel van burenruzies, omdat een nieuwe wet de bewonersvereniging in staat stelt om eigenaren die hun contributie niet hebben betaald, uit te sluiten.

Conflicten en burenruzies escaleren in de zomermaanden. Gemeenschappelijke zwembaden, feesten en geluidsoverlast zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van burenruzies. “De zomer is een meer conflicterende tijd omdat we meer tijd buitenshuis doorbrengen, het veel later donker wordt en we de gemeenschappelijke ruimtes meer gebruiken”, zegt Patricia Briones, technisch secretaresse van het Colegio de Administradores de Fincas in Madrid, in een artikel in El País.

Gemeenschappelijk zwembad in centrum van Benidorm

De gemeenschappelijke zwembaden zijn een belangrijke bron van onenigheid. Volgens Pablo Abascal, voorzitter van de bestuursvereniging voor woningbouwverenigingen, zijn er eigenaren die zich niet aan de gestelde tijden houden en tot diep in de nacht gebruik maken van de zwembaden. Dit zorgt voor irritatie en conflicten en verhoogt de kosten voor sommige condominiumeigenaren, die gedwongen worden videobewaking op te zetten of beveiligingsbedrijven in te huren.

Een al lang bestaand twistpunt voor de eigenaren, zijn bewoners die hun maandelijkse gemeenschappelijke kosten (gastos de comunidad) niet betalen en nog steeds in het zwembad zwemmen. Nadat artikel 21 van de Wet op het Horizontaal Eigendom (LPH) is gewijzigd door Wet 10/2022 van 14 juni vorig jaar, kunnen de eigenaren, bewoners met deze schulden verbieden gebruik te maken van het zwembad, het peuterbad of andere voorzieningen. Voor dit besluit is een meerderheid van stemmen van de eigenaren vereist. Dit is een belangrijke verandering voor die bewoners die de gemeenschappelijke kosten trouw betalen, en die boos zijn als ze zien dat de schuldenaren onder dezelfde voorwaarden toegang hebben tot deze gebieden.

Maatregelen moeilijk uitvoerbaar

“De wetswijziging heeft mogelijkheden geïntroduceerd, maar heeft geen invloed op strafmaatregelen of sancties in geval van overtreding”, aldus het adviesbureau PH Asesores, dat El Pais citeert in een artikel gepubliceerd op 17 juni 2023.

Een bijzonder problematische kwestie is of kinderen van schuldenaars toegang moeten krijgen. De wet vermeldt alleen de eigenaren, wat ruimte laat voor vrije interpretatie. Terwijl sommigen vinden dat het verbod voor het hele gezin moet gelden, vinden anderen dat het niet moet gelden voor kinderen die geen eigenaar zijn.

Een andere belangrijke bron van conflicten zijn feesten en barbecues op terrassen en in tuinen in woonwijken, die voortdurend voor overlast zorgen door lawaai en stank. De strijd om gemeenschappelijke zwembaden en andere gemeenschappelijke ruimtes in de zomer is nog steeds een complex vraagstuk. (Bron: El Pais)

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?